Buna ziua,
M-am apucat de un proiect si vreau sa-l pun in practica sau sa-l vand mai departe celor interesati insa as vrea ca sa-l protejez cumva, adica sa am drepturi de autor asupra lui. Cum se procedeaza? Mi-a zis cineva de un institut ceva si de o taxa in jur de 1500 lei insa nu am retinut numele si nu stiu cum sa caut acest institut.
Astept sfaturi. Va multumesc.
dati mai multe detalii despre ce fel de proiect este vorba si ce ati facut dvs concret in cadrul acestui proiect (nu trebuie sa detaliati ci sa descrieti in mare, concret ce ati facut- ex. ati scris o lucrare, etc).
in general un proiect la nivel de idee nu poate fi protejat prin dr. de autor, de aceea trebuie sa stiu detalii pentru a identifica juridic modurile de protectie, ptr ca situatia de fapt expusa este prea vaga.
Bun,
Deci vreau sa fac un proiect national - o emisune TV intr-un anumit domeniu, domeniu in care activez eu ca si firma. Mi s-a spus sa vin cu proiectul dupa care vedem daca este sau nu acceptat. N-as vrea insa sa prezint degeaba acel proiect, dupa care ei sa-mi spuna ca nu merge, si sa ma ocoleasca. Iar in cazul in care ei ma ocolesc merg la o televiziune nationala ca sa le prezint proiectul dar sa nu ma trezesc ca ideea mea s-a pus deja in practica de altii.
Din situatia de fapt descrisa reiese faptul ca este vorba de un format de emisiune TV. In acest context, ideea formatului de emisiune TV, nu se poate proteja prin dr. de autor in sensul ca oricine este liber sa va foloseasca aceasta idee.
Puteti totusi sa incercati sa incheiati un contract prin care sa stipulati clauza de confidentialitate a formatului si o obligatie de "a nu face" in sensul ca cealalta parte sa se abtina sa puna in aplicare acel format in conditia in care acesta nu este acceptat, sub sanctiunea unei clauze penale. in acest fel formatul poate fi protejat printr-o clauza contractuala a carei nerespectare va face obiectul unei raspunderi civile contractuale.
Dar cum se explica faptul ca o emisiune nu mai stiu exact care Master chef sau alta, la final era subliniat: realizat dupa ideea lui X-lescu. Asta cum si-a protejat ideea?
Am intrebat un avocat si mi-a zis sa apelez la un consilier de proprietate intelectuala, insa momentan nu am gasit nimic din zona.
Un amic olandez a facut un format si s-a trezit ca cineva din alta tara a facut acelasi lucru. S-a pus problema sa-si apere drepturile si avocatul i-a spus ca emisiuni de gatit exista de cand lumea si nu se mai pot proteja intelectual.
Formate ca Big Brother sau American Idol se vand pe bani grei, dar ele trebuie sa fie foarte originale si foarte concrete, altfel nu pot fi protejate.