avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Drepturile de autor pentru web-site
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Drepturile de autor pentru web-site

As dori sa intreb cum se completeaza un forumular de la Orda pt drepturile de autor a unui web site.Din cat am citit nu se protejeaza ideile sau conceptul,ci doar un proiect(sper sa nu gresesc aici),intrebarile mele ar fi:
1.Cum se completeaza forumularul,ce se scrie pe prima pagina inafara de paginile atasate care descriu proiectul.(adica cum descriu?)
2.Cum ne putem proteja in asa fel incat sa nu fie copiat web situl si lansat sub alt nume,sau numele sitului folosit in alte scopuri gen revista,emisiune,etc!
3.Este ok sa fie inregistrat marca verbala la osim apoi sa revin cu un logo?
Declar ca este un concept nou nemaintalnit,si nu este folosit in Romania,nici in lume.Nu trebuie sa am dreptul de autor pe asta?Pt ca va aduce o schimbare in bine!
Va multumesc!
Sunt persoana fizica!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
Lady26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lady26 , utilizator 02:00, 9 Decembrie 2010
Nu am auzit despre asa ceva. Despre ce formular vorbiti? Nu vad ce treaba ar avea si cum ar putea sa protejeze ORDA un site.
Eu la Orda am sunat si au spus ca pot proteja continutul sitului ca concept,ca opera pt a nu fi replicat!Sau gresesc?
Este formularul pt inregistrare de pe situl lor,la inregistrare registrul de opere!
Daca eu inregistrez marca si logoul si la Osim asta ma protejeaza ca cineva sa nu faca o replica a conceptului,deviere de nume sau o revista cu numele sitului meu?Domeniul este cumparat deja,trebuie inregistrat marca la osim si vreau drepturi de autor la ORDA.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
Lady26, utilizator
Flaubert beneficia de drept de autor pe textul lui Madame Bovary, dar nu pe ideea unei eroine tragice care urmeaza sa se omoare, altfel n-ar mai fi fost scrisa Anna Karenina lui Tolstoi :) Cam aceasta comparatie mi se pare adecvata ce puteti proteja si ce nu: dreptul de autor protejeaza creatia intelectuala (artistica, expresiva, stiintifica), adica implementarea creativa, nu solutiile sau ideile de imbunatatire a activitatii.

Pentru acelea, aveti nevoie de brevet de inventie / patent, dar pentru asa ceva nu vi se pot elibera. Prin urmare, nu puteti proteja:
- originalitatea in organizarea/desfasurarea unor activitati sociale
- structurarea interioara a unei reviste (cum este impartita in capitole)
- orice alta idee de "cum facem lucrurile", daca nu are aplicatii industriale / practice (desi discutia aici este foarte lunga).

Puteti inregistra o marca la OSIM pentru a nu vi se copia numele identificator al produselor / serviciilor in nicio activitate apropiata, si cat mai multe alte elemente identificatoare din cadrul ideii. De exemplu domnul de aici dorea sa protejeze o idee de emisiune TV (care nu se poate proteja direct), asa ca a inregistrat numele emisiunii, a scris un scenariu detaliat, a inregistrat mai multe detalii si modele. www.avocatnet.ro/content/for...

Si tot nu are vreo garantie ca inlocuind aceste elemente, ideea fundamentala nu va fi replicata, pentru ca ideile nu se pot proteja. Sper ca ati inteles.
Atunci imi spui ca daca eu inregistrez marca la osim,si nu pot la orda sa fac o protectie,chiar daca in viitor voi avea si scenariu cu acest site,si nume,si asa poate veni oricine sa o faca emisiune sau revista nu?#-o#-o
Depinde de ce idee vorbim, evident, dar asa se pare. Nu pot folosi acelasi nume, dar ideea poate fi adaptata.

Scenariu puteti avea la filme / emisiuni, la site-uri aveti si mai putine protectii posibile, in afara de textele scrise efectiv. Tinand cont ca ideea va aduce "o schimbare in bine", e bine sa se implice si altii in dezvoltarea ei, nu? :) De exemplu Google nu a fost primul motor de cautare, nici Yahoo primul serviciu de email gratis, nici Facebook prima retea sociala. Ele s-au impus prin servicii, nu prin monopolizarea ideii de baza.

In domeniul asta, cand apare o idee buna, autorul cauta investitori care sa riste banii necesari pentru a o putea dezvolta si a o apera de concurenta viitoare.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Inregistrarea unei marci la osim (cred) Tudor B. Tudor B. Buna ziua, Imi doresc de multa vreme sa incep un proiect, iar acest proiect include un site (domeniu .com) si o aplicatie de mobil. Problema sta in felul ... (vezi toată discuția)
Contract drepturi de autor florin_pantazii florin_pantazii Buna ziua ma numesc Florin si as-i dori sa aflu niste informati despre dreptul de autor. Dorec sa deschid un site ( magazin oline ) dupa o metoda cred eu unica ... (vezi toată discuția)
Protectia proprietatii intelectuale, drepturi de autor proiect Kapy Kapy Buna ziua, M-am apucat de un proiect si vreau sa-l pun in practica sau sa-l vand mai departe celor interesati insa as vrea ca sa-l protejez cumva, adica sa am ... (vezi toată discuția)