Imi doresc de multa vreme sa incep un proiect, iar acest proiect include un site (domeniu .com) si o aplicatie de mobil. Problema sta in felul urmator: o data cumparat domeniul, toate bune si frumoase, dar numele in sine, marca, cu ea cum ramane? Din cate am inteles eu, marca ar trebui inregistrata la OSIM. Nedumerirea mea principala este legata de procedeul acestei inregistrari. Din cate am vazut pe site-ul celor de la OSIM, este necesara achitarea unei taxe de ~1.500 de RON. Mie unul mi se pare o suma nejustificata (mai ales ca ca informatiile clare sunt destul de putin pe site-ul dansilor), in ideea in care proiectul pe care incerc sa il pun pe picioare va functiona doar in mediul online, neavand o firma inregistrata in Romania sau vreun sediu social etc.
Mai pe scurt, as vrea sa stiu ce e de facut. Sa incep proiectul fara sa-mi fac griji de probleme legale (inregistrarea marcii)? Daca nu, as vrea sa aflu detalii concrete legate despre aceasta inregistrare (tinand cont ca eu nu am nimic concret in momentul de fata, hartogarie etc).
Proiectul e mai mult o idee pe care vreau sa o pun in practica, fara a castiga vreun ban din el (cel putin in faza initiala).
De ce as fi nevoit sa platesc 1.500 de RON pentru a fi sigur ca nu-mi va fi furata munca daca eu oricum nu castig bani din ea?
In exemplul dumnitale, o afacere are nevoie de un contabil deoarece el gestioneaza partea financiara a firmei. Daca munca ma nu implica venituri, de ce as avea nevoie de asa zisul contabil?
Si totusi, sa zicem ca pana la urma imi inregistrez marca. Din cate am inteles este nevoie de niste documente etc. Ce fel de documente as putea procura OSIM-ului daca eu nu am o firma inregistrata etc.?
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Marca nu protejeaza ideile de aplicatii, sistemele de organizare, conceptele de retea sociala, ci doar elementele distinctive (nume si logo). Deci oricine este liber sa produca o aplicatie/retea similara, cu alt cod sursa, alt design, etc., iar marca nu poate face nimic pentru a impiedica asta.
De ex., prin comparatie cu alt domeniu, Zumba este inregistrata ca marca (nume, logo), nu ca serie de exercitii protejate. Oricine are dreptul sa practice Zumba, dar nu sa foloseasca marca Zumba in mod comercial si nici sa foloseasca materialele audiovizuale produse special pentru Zumba. Orice instructor poate preda lectii de Thumba, care are aceleasi exercitii ca Zumba, dar nu foloseste nici insemnele si nici muzica de Zumba.
Multumesc pentru raspuns. Dar tot mai am o nelamurire: pentru protejarea unui site iti cumperi domeniu, dar pentru protejarea unei aplicatii mobile (de la concept la practica)? In cazul acesta ce e de facut? Inregistrarea ideii la ORDA?
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ideile de aplicatii nu se pot proteja. Ce se poate proteja e codul sursa (original), designul (original), imaginile (creatii proprii). Astea sunt acoperite de drepturile de autor, nu e nevoie de a avea marca pentru ele. Dupa cate stiam, aplicatia se inregistreaza la Biblioteca Nationala de Programe.
Program pt copii
Allie
Buna seara! Am conceput un program de vara pt copii (5-10ani) cu activitati sportive, creatie, etc. Cum fac sa obtin drepturi asupra lui, sa fie folosit cu ... (vezi toată discuția)