Astfel, așa cum transmite, printr-un comunicat de presă, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), cu toate că valoarea de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL a crescut substanțial în acest an, “pentru contractele de închiriere semnate până la data de 03.08.2020, chiriile nu se majorează”.
Asta se întâmplă deoarece, potrivit Legii 152/1998, chiriile la apartamentele ANL se calculează în raport cu valoarea de înlocuire în vigoare la data stabilirii valorii acesteia. Altfel spus, majorarea substanțială a valorii de înlocuire, ce a fost stabilită, în data 3 august 2020, prin Ordinul MLPDA 3.519/2020, nu modifică valoarea chiriilor ANL stabilite până la acea dată.
De fapt, valoarea de înlocuire stabilită prin Ordinul 3.519/2020 va fi luată în considerare doar pentru locuințele ANL pentru care se încheie contracte de închiriere după data de 3 august 2020 și până la sfârșitul lunii iulie 2021, când urmează să fie stabilită valoarea de înlocuire pentru anul următor.
Pe de altă parte, MLPDA subliniază și că “pentru a veni în sprijinul persoanele defavorizate, cu venituri mici, nivelul chiriei este plafonat prin efectul legii”.
Valoarea de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL se stabilește anual și a fost majorată, la începutul acestei luni, cu peste 1.000 de lei, de la 1.916 lei, cât era anul trecut, la 2.996 de lei.
Acest indicator, în funcție de care se calculează prețul de vânzare sau închiriere pentru apartamentele ANL, reprezintă suma tuturor cheltuielilor necesare construcției sau readucerii în aceeași stare de întreținere de dinaintea daunei, a unei clădiri sau a unui bun imobiliar.
Comentarii articol (4)