Ministerul Integrãrii Europene a lansat astãzi o campanie de conºtientizare ºi informare a funcþionarilor publici ºi a opiniei publice asupra rãspândirii în societatea româneascã a fenomenului micii corupþii.
Campania E.U. NU DAU ªI NU IAU ªPAGÃ doreºte sã previnã acordarea de mici atenþii.
Potrivit ministrului Integrãrii Europene, Anca Boagiu, fenomenul este extrem de larg rãspândit în România.
"Nu cred cã existã nimeni în România care sã nu fi dat ºpagã, dacã o numim în termeni duri ºpagã. Ea, de fapt, e o micã atenþie, face parte din modul nostru de a ne comporta".
Anca Boagiu recunoaºte cã a dat ºi ea ºpagã. "Ca oricare român, am dat-o ºi la medic, ºi la parcare ca sã-mi capãt un loc deºi el era liber dar blocat cu un lanþ. Sunt lucruri care se întamplã ºi nu ar trebui sã se întâmple".
Pe parcursul campaniei lansate marþi, atât funcþionarii din instituþiile statului cât ºi opinia publicã vor fi informaþi ce trebuie sã facã ºi cui sã se adreseze dacã li se cere sau li se oferã bunuri sau bani contra unor servicii.
O schimbare de mentalitate
ªeful Delegaþiei Comisiei Europene la Bucureºti, Jonathan Scheele, a declarat cã, dacã în lupta cu marea corupþie s-au înregistrat progrese, este momentul ca românii sã-ºi schimbe mentalitatea în privinþa micilor atenþii, sau ºpaga.
"Trebuie conºtientizatã adevãrata dimensiune a corupþiei. Micile atenþii pe care fiecare român le dã poliþistului, inspectorului fiscal sau sanitar, funcþionarului de la ghiºeu sau de la Primãrie, asta creazã viaþa ºi percepþia românilor despre România", a spus Jonathan Scheele.
El a agaugat cã funcþionarul public trebuie sã conºtientizeze cã acele mici atenþii pe care le primeºte alimenteazã cercul vicios al corupþiei.
"Este o falsã impresie cã pachetul de cafea sau plicul un milion de lei îi suplimenteazã venitul, poate prea mic, al funcþionarului public pentru cã la rândul sãu va trebui sã dea acelaºi pachet de cafea sau plic cu bani altor funcþionari dintr-o altã instituþie".
Comentarii articol (0)