Potrivit comunicatului de presă transmis de instituție la data de 12 august, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A a primit o amendă de 11.000 de lei, pentru că a folosit criteriul vârstei la recrutarea pentru poziția de controlor de trafic aerian. CNDC a precizat că astfel a fost încălcat dreptul la egalitate de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă.
Tot pentru discriminare a mai fost amdendată o firmă de taxi din Târgu Mureș, din cauza faptului că un șofer a refuzat să facă o cursă pentru un copil cu o dizabilitate locomotorie, aflat într-un cărucior cu rotile, ce era însoțit de mama sa. Firma respectivă a primit o amendă de 10.000 de lei. Astfel, precizează CNDC, s-a încălcat dreptul de acces la servicii în condiții de egalitate.
OUG nr. 137/2020 definește discriminarea ca fiind "orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice".
Reamintim că OUG nr.137/2020 a fost recent modificată de Legea nr. 167/2020, care a reglementat hărțuirea morală la locul de muncă. Astfel, de luni, angajatorii pot fi obligați de o instanţă judecătorească, să acorde daune compensatorii şi morale salariaţilor care au fost hărţuiți moral la locul de muncă. Potrivit noilor reglementări, inclusiv stresul sau epuizarea fizică sunt considerate forme ale unei astfel de hățuiri.