Factoringul presupune, în esență, transformarea facturilor emise de IMM-uri pentru vânzarea de bunuri și prestarea de servicii în lichidități, fără ca acestea să mai aștepte scadența facturilor pentru a încasa banii ce le sunt datorați.
Tehnic, asta înseamnă că un IMM își transferă proprietatea creanțelor rezultate din facturile comerciale către o bancă sau un IFN, pentru a obține mai rapid banii care îi sunt datorați. Banca sau IFN-ul acordă o finanțare IMM-ului și se ocupă apoi de recuperarea creanțelor la scadență.
Exact aici intervine Programul IMM Factor, care este reglementat prin Ordonanța de urgență a Guvernului 146/2020 - statul va garanta, în proporție de 50%, finanțarea acordată de bancă sau de IFN, sporind șansele IMM-urilor de a obține bani prin factoring.
Deși ordonanța a apărut în august 2020 în Monitorul Oficial, era nevoie și de aprobarea autorităților europene, din moment ce vorbim de un ajutor de stat pentru firme. Aprobarea a venit spre finalul anului trecut, iar Guvernul a venit aseară cu OUG 15/2021 pentru a face unele ajustări operaționale și pentru a prelungi aplicabilitatea programului IMM Factor. Totuși, va mai fi nevoie și de stabilirea normelor de aplicare prin hotărâre a Guvernului.
„Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanțările de tip factoring cu regres (în caz de neplată, banca sau IFN-ul își recuperează sumele neîncasate prin exercitarea dreptului de regres, adică debitarea contului IMM-ului sau valorificarea garanțiilor - n. red.), denumite în continuare factoring, acordate de finanțator, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea finanțării de tip factoring acordată de finanțator beneficiarului eligibil, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate cu posibilitatea prelungirii finanțării de maximum 3 ori, pe perioade de până la 12 luni”, este explicat în OUG 146/2020.
Mai precis, garantarea va fi de maximum cinci milioane de lei pe beneficiar, iar o garanție va fi de maximum 750.000 de lei pentru facturile de la un debitor.
Garanțiile și granturile se acordă, în cadrul programului IMM Factor, până la data de 30 iunie 2021. Plățile aferente granturilor care acoperă costurile de garantare și de finanțare se fac până la 30 aprilie 2022.
Cine va putea obține garantarea de către stat a facturilor decontate la bănci și IFN-uri? În esență, este vorba de IMM-uri, adică de societăți, PFA-uri, întreprinderi individuale și familiale și asociații și fundații, în măsura în care desfășoară activități economice (producție, comerț sau prestare de servicii).
IMM-urile vor putea accesa programul guvernamental dacă îndeplinesc următoarele condiții:
- n-au legătură cu jurisdicțiile considerate de Uniunea Europeană ca fiind necooperante;
- nu se află în dificultate financiară, conform regulilor europene (vezi definiția sintagmei „întreprindere în dificultate” din acest regulament european);
- nu se află în litigiu, ca pârât, cu Ministerul Finanțelor și/sau banca ori IFN-ul;
- nu figurează cu credite restante în ultimele șase luni sau, dacă înregistrează restanțe în baza de date a Centralei Riscului de Credit, acestea sunt încadrate în categoriile A, B și C;
- nu se află în interdicție de a emite cecuri și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele șase luni în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți;
- sunt eligibile conform reglementărilor interne ale băncii/IFN-ului;
- nu înregistrează popriri active sau suspendate pe conturile bancare;
- nu înregistrează obligații fiscale restante și alte creanțe restante bugetare administrate de organul fiscal central.
Important! IMM Factor este inaccesibil pentru întreprinderile mici și mijlocii din domeniile următoare: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool (cu excepția vinului și berii), substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.
Comentarii articol (1)