Astfel, este vorba despre un proiect menit să facă unele ajustări operaționale și să prelungească aplicabilitatea programului IMM Factor.
Prin urmare, prin proiectul de OUG pus în dezbatere la MF sunt avute în vedere, printre altele, următoarele aspecte:
- prelungirea perioadei de acordare a garanțiilor aferente programului IMM Factor până la data de 31 decembrie 2021 (față de 30 iunie 2021, cum apare acum în OUG nr. 146/2020);
- prelungirea perioadei de plată a grantului până la data de 31 octombrie 2022 (în loc de 30 aprilie 2022, cum se prevede în acest moment în OUG nr. 146/2020), în conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat;
- modificarea plafoanelor maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în cadrul acestui program, de la 800.000 de euro la 1.800.000 de euro per întreprindere;
- eliminarea din lista garanțiilor, denumite, în cadrul proiectului, colaterale, a ipotecii legale imobiliare și a celei mobiliare “de rang I asupra activelor proprietatea beneficiarilor sau a unor terțe persoane”; dar și
- eliminarea prevederii exprese privind faptul că sumele se vor recupera prin executarea acestora, de către bănci și IFN-uri, pentru a fi virate statului. Prevederea propusă este aceea că "[s]umele recuperate de către finanțatori și virate statului român (...) proporțional cu procentul de garantare, precum și cele recuperate de către organele fiscale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală se fac venit la bugetul de stat şi se încasează într-un cont de venituri bugetare distinct.".
De asemenea, printre altele, așa cum spuneam, potrivit proiectului de OUG, se elimină ipoteca legală imobiliară și cea mobiliară de rang I asupra activelor deținute de beneficiari sau de unele terțe persoane din lista garanțiilor, care acum este prevăzută în OUG nr. 146/2020. Așadar, IMM-urile nu vor mai garanta cu activele pe care le dețin, în lista acestor garanții rămânând doar cesiunea în scop de garanție și ipoteca mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de IMM la bancă sau la un IFN, înscrise în Registrul Național de Publicitate a Garanțiilor Mobiliare, în baza contractului de garantare, proporțional cu procentul care este garantat.
IMM Factor a fost oficializat anul trecut pentru ca statul să poată garanta, în proporție de 50%, finanțarea acordată de o bancă sau de un IFN, sporind astfel șansele IMM-urilor de a obține bani prin factoring. Cu toate acestea, până la momentul actual n-a existat nicio informare oficială cu privire la faptul că programul ar fi funcțional.
Redacția noastră a cerut autorităților mai multe informații despre operaționalizarea programului IMM Factor, pentru a afla dacă există IMM-uri care s-au înscris în acesta până acum. Vom reveni cu detalii când vom primi un răspuns de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, entitatea care se ocupă de IMM Factor.
Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern şi apoi publicat în Monitorul Oficial.