Cu toate că programul IMM Factor a fost oficializat în anul 2020, de atunci trecând prin unele schimbări și urmând să treacă și prin altele, acesta nu este încă funcțional, potrivit unei adrese remise, la solicitarea redacției noastre, de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), entitatea care se ocupă de IMM Factor. Concret, până în acest moment nu s-a înscris niciun IMM și există doar 10 finanțatori în program, cu solicitări de alocare a plafoanelor de garantare ce însumează, pentru anul 2021, o valoare cumulată de 735 de milioane de lei. Astfel, operaționalizarea IMM Factor, un program menit să sprijine IMM-urile care apelează la factoring, va avea loc abia după ce Guvernul va modifica din nou regulile acestuia.
Mai exact,
în condițiile în care,
după cum scriam recent, programul IMM Factor va fi ajustat prin OUG pentru a-i face implementarea mai simplă, redacția noastră a cerut autorităților mai multe informații despre operaționalizarea programului, pentru a afla dacă există IMM-uri care s-au înscris în acesta până acum.
Așadar, am revenit cu detalii, în urma răspunsului primit de la FNGCIMM, entitatea care gestionează IMM Factor.
Potrivit celor de la FNGCIMM, “
[p]rogramul IMM FACTOR se află în proces de actualizare a legislației primare, supusă spre avizare Ministerului Finanțelor, și se întreprind toate demersurile ca acest program guvernamental să fie funcțional în cel mai scurt timp.”
Prin urmare
, programul IMM Factor, la mai bine de un an de la oficializarea acestuia, nu este încă funcțional și nici nu au avut loc înscrieri din partea IMM-urilor, cărora le este destinat, însă, potrivit autorităților, se fac totuși demersuri pentru ca operaționalizarea lui să aibă loc cât mai curând.
Prin intermediul IMM Factor, reglementat prin OUG nr. 146/2020,
statul va garanta, în proporție de 50%, finanțarea acordată de bănci sau de IFN-uri, sporind șansele IMM-urilor de a obține bani prin factoring.
Deși OUG nr. 146/2020 a apărut în Monitorul Oficial în luna august a anului trecut, era nevoie și de aprobarea autorităților europene, din moment ce vorbim de un ajutor de stat pentru firme. Aprobarea a fost obținută spre finalul lui 2020, iar Guvernul a venit, în luna martie 2021, cu OUG nr. 15/2021,
pentru a face unele ajustări operaționale și pentru a prelungi aplicabilitatea programului IMM Factor. Totuși, așa cum redacția noastră scria încă de la momentul oficializării programului, mai era nevoie și de stabilirea normelor de aplicare prin hotărâre a Guvernului,
norme care au fost oficializate ulterior, în aprilie 2021.
Mai departe, din informațiile primite de la FNGCIMM, programul IMM Factor urmează fi ajustat din nou până să ajungă să fie funcțional, iar IMM-urile să se poată înscrie pentru a beneficia de ajutorul de stat.
Astfel, IMM-urile vor putea adresa solicitările lor de finanțare sau garantare după ce vor fi oficializate noile modificări propuse la IMM Factor și după ce “
va fi eventual recalibrată modalitatea de lucru dintre Fond (FNGCIMM – n. red.) și finanțatori. Partenerii bancari sunt în contact direct cu potențialii noștri beneficiari și, împreună, ne vom asigura ca toate informațiile necesare să ajungă, în cel mai scurt timp, la firmele interesate de acest produs financiar”, au mai menționat reprezentanții FNGCIMM.
De asemenea, solicitările de alocare a plafoanelor de garantare primite de la finanțatorii participanți în program însumează, pentru anul 2021, o valoare cumulată de 735 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un grad de subscriere a plafonului total de 73,5 %.
Cei 10 finanțatori înscriși până la acest moment în IMM Factor sunt, conform datelor transmise redacției noastre de către FNGCIMM, următorii: ACCESS Financial Services IFN SA, Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, EXIMBANK, IFN Next Capital Finance SA, Patria Bank și Unicredit Bank.
În consecință, date fiind toate cele de mai sus, cum programul IMM Factor se află încă în plin proces de modificare, solicitările IMM-urilor vor putea fi transmise și apoi procesate de partenerii bancari și trimise către FNGCIMM abia după stabilirea prevederilor finale.
Cât despre proiectul de OUG amintit, reprezentanții FNGCIMM au subliniat că “
[m]odificările propuse conduc la crearea unui cadru mult mai funcțional de implementare a programului, adaptat atât cerințelor sectorului IMM în contextul actual, cât și derulării corespunzătoare a acestuia de către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare din România.”
Reamintim că programul IMM Factor este menit să sprijine IMM-urile care apelează la factoring. Factoringul se referă, în esență, la faptul că statul va garanta facturile pe care firmele și PFA-urile le vor deconta la bănci și IFN-uri pentru a putea obține bani cât mai rapid.