Propunerea de lege a fost înregistrată în 17 august la Camera Deputaților și trebuie să fie aprobată de ambele camere ale Parlamentului, pentru a fi adoptată de Legislativ. Mai departe, proiectul trebuie să mai fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.
În esență, va fi vorba de două categorii de entități care vor putea să organizeze creșe și grădinițe pentru copiii angajaților:
- instituții publice, atât timp cât sunt finanțate din bani publici (chiar și parțial);
- întreprinderile cu capital de stat (majoritar sau integral).
E interesant de precizat că, astfel cum reiese din Raportul Ministerului Finanțelor Publice privind activitatea întreprinderilor publice în anul 2018, statul (atât autoritățile centrale, cât și locale) deținea - raportat la 2018 - participații majoritare la puțin peste 1900 de întreprinderi. Combinând acest lucru cu numărul instituțiilor publice, proiectul de lege ar permite înființarea a mult peste 2000 de creșe și grădinițe pentru copiii angajaților entităților precizate mai sus.
Notă: estimarea de mai sus este una conservatoare, din cauză că nu am putut accesa un catalog oficial cu instituții publice finanțate (cel puțin parțial) de la bugetul de stat. Există, într-adevăr, un site web cu informații despre numărul instituțiilor publice din România, însă nu există vreo informație despre sursa din spatele acelui catalog. Mai mult, în numărul instituțiilor prevăzute acolo sunt incluse și instituții de interes public (cum sunt organizațiile neguvernamentale, dar care nu sunt finanțate din bugetul public), numărul total al instituțiilor prevăzute acolo ridicându-se la 100.000 - acest lucru, însă, nicidecum reflectând definiția din proiectul de lege a instituțiilor publice ce vor putea cere înființarea de creșe sau grădinițe.
Cum spuneam și mai sus, însă, va fi nevoie ca fiecare instituție publică să aibă cel puțin:
- cinci solicitări pentru înființarea de creșe și grădinițe pentru antepreșcolari (0-3 ani);
- zece solicitări pentru înființarea de creșe și grădinițe pentru preșcolari (3-6 ani).
Instituțiile de educație timpurie vor fi, la rândul lor, organizate pe grupe. O grupă nu va putea avea:
- mai puțin de cinci copii, dar mai mult de nouă, în cazul antepreșcolarilor;
- mai puțin de zece copii, dar mai mult de 20, în cazul preșcolarilor.
Conform expunerii de motive atașate proiectului de lege, măsura ar putea duce la creșterea natalității (din cauză că ar fi încurajați mulți angajați de la stat să nu mai amâne nașterea copiiilor până ce își vor fi asigurat o carieră). De asemenea, s-ar încuraja revenirea mai rapid a angajaților la locul de muncă sau s-ar crea cadrul pentru reducerea orelor petrecute de părinți pentru a-și duce copiii la grădiniță sau creșă (în ipoteza în care ar merge la o creșă diferită de una care să existe lângă locul de muncă al părintelui).
Atenție! Propunerile se vor aplica doar dacă proiectul de lege e adoptat de ambele camere ale Parlamentului, e promulgat de președintele țării și, ulterior, apare în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)