După cum scrie în HG 985/2021, ce a apărut marți în Monitorul Oficial 924, cei ce vor produce sau vor vinde articole de echipament sau unele însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile sau structurile aflate în subordinea acestuia, vor putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei. Apoi, articolele respective vor putea fi confiscate.
Această măsura se va aplica începând de luna viitoare, mai exact, din data de 28 octombrie. De constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se vor ocupa ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române.
În prezent, HG nr. 1.061/2002 stabilește faptul că producerea și comercializarea unor asemenea articole sunt interzise, dar nu există o sancțiune pentru cei care fac aceste lucruri. Așadar, după ce se va aplica măsura, vor apărea în legislație amenzi clare pentru persoanele fizice sau juridice care produc și vând articole pentru polițiști, neconforme cu specificațiile tehnice oficiale.
Potrivit expunerii de motive ce a însoțit hotărârea în faza de proiect, lipsa unor sancțiuni pentru astfel de fapte a dus până acum la comercializarea unor articole de echipament care nu răspund necesităților și care se deteriorează foarte repede, afectând astfel imaginea unităților de poliție.
Apoi, hotărârea mai prevede și faptul că, de-acum, uniformele de polițist nu mai pot fi închiriate pentru activități culturale și filmări. Explicația este că prețul de închirire nu acoperă costul de achiziție al articolelor de echipament, iar articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior polițiștilor, pentru că nu se mai află într-o stare bună. Totuși, pentru filmări, cei interesați vor putea cumpăra uniforme de polițiști.
"La finalizarea activităților culturale și a filmărilor pentru care au fost achiziționate, uniformele se distrug de către persoanele juridice sau se păstrează la recuzita acestora", mai apare în HG 985/2021. Uniformele păstrate ca recuzită nu vor putea fi folosite ulterior decât cu "aprobarea inspectorilor generali ai structurilor care utilizează modelele respective de uniforme", după cum apare în actul normativ.
Comentarii articol (1)