În primul rând, procedura ce se va aplica, începând din 13 octombrie 2020, la vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilanul localităților și conținută de Legea nr. 175/2020 stabilește că cel ce intenționează să vândă un astfel de teren trebuie să înregistreze, “la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor”, adică a celor ce au drept de întâietate la cumpărare.
Această regulă există și în prezent, doar că, din octombrie, se modifică perioada în care primăria este obligată să afișeze oferta de vânzare, acesta fiind cel de-al doilea pas ce trebuie parcurs la vânzarea unui teren agricol. Mai exact, din toamnă, primăriile vor avea obligația să afișeze timp de 45 de zile lucrătoare oferta de vânzare la sediu și, după caz, pe pagina de internet, în condițiile în care, în prezent, primăriile sunt obligate să afișeze o astfel de ofertă timp de doar 30 de zile.
Apoi, în cel mult zece zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația să anunțe titularii dreptului de preempțiune, la domiciliul, reședința sau, după caz, sediul acestora, despre înregistrarea ofertei de vânzare. Dacă aceștia nu vor putea fi contactați, notificarea se va face prin afișarea la sediul primăriei sau pe site-ul primăriei. Procedura exactă prin care se va face notificarea va fi publicată în următoarea perioadă.
În ceea ce-i privește pe cei ce au drept de întâietate la cumpărarea unui teren agricol, aceștia trebuie ca, “în termenul de 45 de zile lucrătoare, să își manifeste în scris intenția de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului și să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afișată”. În mod evident, o astfel de cerere va fi însoțită și de documente din care să rezulte dreptul de preempțiune.
Dacă, în cele 45 de zile în care va fi afișată oferta de vânzare a terenului, mai mulți preemptori de rang diferit sau de același rang, cu condiția ca niciun alt preemptor de rang superior să nu accepte oferta, își manifestă în scris intenția de cumpărare, la același preț și în aceleași condiții, departajarea se face utilizând lista ce conține, în esență, ordinea în care se stabilește, în funcție de ranguri, dreptul de întâietate la cumpărarea terenurilor agricole. Lista rangurilor preemptorilor și ordinea din cadrul fiecărui rang în care vor fi selectați cumpărătorii pot fi găsite în acest material.
“În cazul în care, în termenul de 45 de zile lucrătoare (...), un preemptor de rang inferior oferă un preț superior celui din oferta de vânzare sau celui oferit de ceilalți preemptori de rang superior lui care acceptă oferta, vânzătorul poate relua procedura, cu înregistrarea ofertei de vânzare cu acest preț”, mai apare în Legea 175/2020.
În sitația în care, în cele 45 de zile în care a fost afișată oferta de vânzare la primărie, niciunul dintre cei ce au dreptul de întâietate nu-și anunță intenția de a cumpăra terenul, acesta va putea fi vândut către persoane fizice sau juridice cu domiciliul ori sediul în țara noastră de cel puțin cinci ani și care au desfășurat, tot timp de cinci ani, activități agricole.
Pe de altă parte, dacă deținătorul terenului se răzgândește, până la împlinirea termenului de 45 de zile, și nu mai vrea să-l vândă, va putea depune la primărie o cerere prin care solicită retragerea ofertei. De asemenea, în același termen, și titularii dreptului de preempțiune care și-au manifestat dorința de a cumpăra terenul pot renunța la acțiune, depunând la primărie o cerere în acest sens.
Din octombrie, pentru nerespectarea dreptului de preempțiune la vânzarea de terenuri agricole se vor putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei, adică de două mai mari decât cele actuale.
Comentarii articol (1)