__________
ACTUALIZARE (1 februarie 2021): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica.
__________
Propunerea legislativă ar urma practic să abroge prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, prin care se acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Asta pentru că, potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, aceste pensii sunt considerate neconstituționale, încălcând principiul egalității cetățenilor.
"Persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să se poată considera că acordarea unor venituri suplimentare (...) ar putea avea ca scop sau ca efect compensarea unor neajunsuri discriminatorii și restabilirea egalității între acești cetățeni și restul societății", scrie în expunerea de motive.
În plus, funcțiile de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de consiliu județean nu fac parte din categoria profesiilor care ar putea afecta integritatea fizică sau psihică așa cum se întâmplă, de exemplu, cu militarii, polițiștii, minerii etc.
După cum menționam la începutul articolului, acordarea pensiilor speciale pentru demnitarii enumerați mai sus este reglementată de OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Potrivit acesteia, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consiliu județean ar fi trebuit să primească pensii speciale de la 1 ianuarie 2020. Numai că, la începutul acestui an, Guvernul a amânat aplicarea acestor facilități până în 2021, prin OUG nr. 1/2020.
Potrivit OUG nr. 57/2019, au dreptul la pensii speciale "persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean". Pentru a beneficia de pensia specială, acești demnitari trebuie să fi exercitat cel puțin un mandat complet, plata pensiei efectuându-se la încetarea mandatului. Dacă persoana în cauză începe exercitarea unui alt mandat, plata pensiei se va întrerupe și se va relua după încetarea mandatului. De asemenea, nu vor putea beneficia de pensia specială persoanele care au fost condamnate definitiv pentru infracțiuni de corupție.
După cum scrie în OUG nr. 57/2019, cuantumul indemnizațiilor se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția în cauză - de exemplu, primar.
Având în vedere că propunerea legislativă ar urma să abroge prevederile OUG nr. 57/2019, dacă aceasta va ajunge să se aplice, pensiile speciale precizate mai sus vor fi eliminate definitiv din legislație.
Comentarii articol (4)