Potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, din acest an, învățământul general obligatoriu cuprinde grupa mare din învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și cel liceal. Formele în care este organizat învățământul preuniversitar sunt cu frecvență și cu frecvență redusă (pentru cei care depășesc cu peste trei ani vârsta clasei).
Totuși, în anumite situații, copiii pot învăța și de acasă, fără să mai fie nevoiți să se deplaseze la școală. O astfel de situație există în prezent, când anul școlar 2020-2021 urmează să înceapă în plină pandemie de coronavirus.
În acest caz, copii pot învăța de acasă, dar nu părinții sunt cei care decid asta, ci autoritățile și, în particular, chiar fiecare școală în parte. De altfel, așa cum transmitea, la începutul lunii august, președintele României, Klaus Iohannis, “(...) pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”.
Pentru începerea anului școlar au fost elaborate, în funcție de situația infectărilor din zonă, trei scenarii după care vor funcționa școlile, și anume unul (verde) în care toți copii merg la școală, unul (galben) în care o parte dintre copii merg la școală, ceilalți urmând cursuri online de acasă și, în fine, unul (roșu) în care niciun copil nu merge la școală.
Așadar, în următoarea perioadă, mulți dintre elevii din țara noastră vor face cursuri de acasă, fără să fie nevoiți să meargă la școală, dar decizia va aparține fiecărei școli în parte, nu părinților. Acest lucru a fost subliniat recent, într-o postare pe Facebook, chiar de către ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, care a transmis că ”decizia privind modalitatea în care se vor prezenta elevii la cursuri în noul an școlar aparține consiliului de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ”.
Apoi, legislația din domeniul învățământului mai prevede o situație în care este posibilă școlirea copiilor acasă. Mai exact, învățământul se poate organiza acasă în cazul copiilor cu nevoi educaționale speciale și în cazul copiilor care nu se pot deplasa din motive medicale.
“Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale se poate organiza învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală”, stabilește Legea educației.
Tototdată, același act normativ stabilește și că, pentru copiii cu boli cronice sau cu boli pentru care este nevoie de peste patru săptămâni de spitalizare și pentru cei care sunt nedeplasabili, școlarizarea se face la spital sau acasă.
În concluzie, școlirea acasă este posibilă doar în anumite cazuri speciale, nu atunci când părinții se tem să-i trimită pe cei mici la școală, pentru a nu se îmbolnăvi.
Un lucru foarte important stabilit de Legea nr. 1/2011 este că părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu, altfel riscă amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei ori muncă în folosul comunității.
Suplimentar, Codul penal stabilește o altă pedeapsă pentru părinți, respectiv închisoare de la trei luni la un an sau o amendă penală, pentru acțiunile nejustificate de retragere de la școală sau de împiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu.
Comentarii articol (2)