Practic, a apărut în Monitorul Oficial câte un act normativ diferit pentru acordarea de compensații financiare, în funcție de rasă: păsări (OUG nr. 151/2020), suine (OUG nr. 150/2020) și bovine (OUG nr. 149/2020).
Atenție! Cele trei scheme de ajutor de stat se aplică, deja, fiecare OUG conținând și regulile procedurale cu privire la documentele ce trebuie depuse de către solicitanți la centrele teritoriale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru a putea beneficia de finanțare.
Cei interesați au doar 20 de zile lucrătoare, de la momentul intrarării în vigoare a OUG-urilor, în care pot să depună cererile de finanțare. Astfel, ei au timp până în 30 septembrie inclusiv să depună acele cereri.
Important! Plata propriu-zisă se va face până la finalul anului 2020.
În ceea ce privește cuantumul finanțării ce poate fi accesată, aceasta nu poate depăși 100.000 de euro, în niciunul dintre cazurile de mai sus. Atât în cazul crescătorilor de păsări, cât și în cazul crescătorilor de suine, valoarea efectivă a ajutorului acordat va fi în funcție de capacitatea de producție.
Și în cazul crescătorilor de bovine se va acorda finanțarea în funcție de capacitate, care va trebui să fie de cel puțin 91 de capete de femele adulte bovine înregistrate în Registrul național al exploatațiilor (RNE) la data de 1 iulie 2020.
Condiții de acordare a ajutoarelor de stat
Condițiile pentru accesarea ajutoarelor de stat sunt, în mare, aceleași, indiferent de tipul de animal pe care îl crește solicitantul, însă există și anumite diferențe de detaliu.
În primul rând, toate cele trei scheme de ajutor de stat au rolul de a compensa fermierii pentru pierderile suferite, din cauza efectelor pandemiei, în perioada 1 martie - 1 iulie 2020.
O altă condiție comună celor trei OUG-uri este că schemele de ajutor de stat nu sunt accesibile pentru acei crescători ce au cerut și primit finanțare pentru aceleași costuri eligibile în trecut. Această cerință trebuie raportată la prevederile „Comunicării Comisiei Europene de stabilire a unui cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19”.
Ce nu reiese foarte clar din OUG-uri e dacă, în acest context, un crescător care aplică pentru finanțare pentru un anumit tip de animal, în baza uneia din cele trei scheme, ar putea să aplice pentru finanțare și pentru alt tip de animal, în baza altei scheme - dar tot din cele trei descrise mai sus.
Teoretic, dacă sunt considerate costuri eligibile diferite, atunci crescătorii ar trebui să poată să cumuleze finanțările aferente celor trei scheme de ajutor de stat, atât timp cât nu vor depăși un plafon de 100.000 de euro.
După aceea, o condiție comună, în cazul crescătorilor de păsări și de suine, este să dețină o exploatație autorizată sanitar-veterinar, care, doar pentru crescătorii de suine, trebuie să aibă un cod de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Crescătorii de păsări și de suine trebuie să fi desfășurat activitate specifică în primul semestru din 2020, adică de reproducție și/sau incubație și/sau creștere, în cazul crescătorilor de păsări, respectiv de îngrășare și/sau reproducție, în cazul crecătorilor de suine.
Crescătorii de bovine, în schimb, trebuie să dețină femele adulte din această specie, care să fie înregistrate în RNE, în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020.
În final, indiferent de programul de ajutor de stat pentru care aplică, solicitantul trebuie să nu se afle în reorganizare, faliment sau lichidare în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului, la data de 31 decembrie 2019 sau, în cazul crescătorilor de bovine persoane fizice, să nu fi fost emisă pe numele lor, pănă la data de 31 decembrie 2019, o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului.