Este, mai precis, Ordinul comun 1.493/2.788/149/2020, ce este semnat de Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei și Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor. Actul normativ a fost publicat azi în Monitorul Oficial și se aplică deja. Acesta a înlocuit, practic, regulile care s-au aplicat până acum în cazul teraselor și face referire inclusiv la spațiile din interior ale localurilor.
„Începând cu data de 1 septembrie 2020 sunt permise activitățile de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor, precum și în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor”, scrie în documentul amintit.
În esență, localurile trebuie să ia anumite măsuri înainte de reluarea activității în spațiile interioare (și exterioare, acolo unde e cazul). Printre altele:
- să revizuiască planurile și procedurile de igienizare și dezinfecție și să implementeze bune practici de igienă;
- să cumpere produse pentru dezinfectarea mâinilor, a spațiilor și ustensilelor;
- să reinstruiască salariații cu privire la regulile de igienă, inclusiv despre măsurile suplimentare necesare în contextul epidemiei de coronavirus;
- să facă un triaj al salariaților la intrarea în local, pentru a identifica persoanele suspecte de infectare cu coronavirus;
- să facă un plan de prevenire a îmbolnăvirii cu coronavirus și să desemneze o persoană care să-l implementeze;
- să monitorizeze constant starea de sănătate a salariaților;
- să întocmească (dacă nu au deja) un registru cu rezervările clienților (pentru localurile din hoteluri nu e necesar); în acesta se trec datele cel puțin ale unei persoane de la fiecare masă ocupată, accesul fiind permis cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosirea la localuri.
După reluarea activității în interiorul restaurantelor și cafenelelor, companiile trebuie să:
- dezinfecteze frecvent spațiile la care au acces clienții și mesele;
- nu permită accesul persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus, în baza triajului epidemiologic;
- asigure la intrare, pe mese și în toalete dezinfectanți pentru mâini;
- oblige clienții să poarte mască facială când se deplasează în zonele comune ale localurilor (de exemplu, pe holuri sau la toalete);
- interzică dansurile;
- încurajeze plata cu cardul bancar;
- permită accesul clienților numai la o capacitate de 50% în interior (pe principiul „o masă ocupată, una liberă”); la exterior, mesele trebuie să fie așezate la o distanță de 2m între ocupanții scaunelor de la ele;
- permită accesul numai a șase persoane la o masă, cu excepția familiilor;
- oblige salariații să-și dezinfecteze mâinile în prealabil și să poarte mască atunci când servesc mâncarea și băuturile;
- să aerisească des încăperile prin deschiderea ferestrelor și a ușilor.
Odată cu permiterea reluării activității comerciale în spațiile interioare ale restaurantelor și cafenelelor, autoritățile vor face constant verificări pentru a vedea cum se conformează companiile la regulile incluse în noul ordin.
Așa cum scriam mai sus, redeschiderea este permisă la nivel județean, în funcție de numărul infectărilor. Concret, măsura este posibilă în județele unde incidența cumulată a cazurilor de coronavirus depistate în ultimele 14 zile e mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. Dacă incidența depășește acest prag, se va putea suspenda activitatea de servire la interior a localurilor.