avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Prelungire somaj tehnic dupa 01.06.2020
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Prelungire somaj tehnic dupa 01.06.2020

Care sunt codurile CAEN pentru care firmele pot prelungi suspendarea contractelor de munca in vederea obtinerii somajului tehnic de la stat? Care sunt activitatile restrictionate in continuare dupa 01.06.2020?
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:18, 3 Iunie 2020
Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, precum și angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, în perioada stării de urgență sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările ulterioare.
- OUG nr. 92/2020 -
Multumesc pentru raspuns. Intrebarea era cine poate beneficia in continuare de somaj tehnic dupa 01.06.2020 avand in vedere ca nu pot redeschide pur si simplu activitatea. Si ma refer aici la toate firmele din spatiile gen pallas/mall/egros care nu au acces/intrare separata. Tot in aceasta categorie intra barurile/restaurantele care nu au terase. Sunt prevazute undeva expres in legislatie aceste lucruri? Care sunt activitatile/codurile CAEN restrictionate pentru care firmele pot prelungi somajul tehnic dupa data de 01.06.2020?
Anexa HOTĂRÂRE nr. 24 din 14.05.2020 - Hotărâre privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
........
6. (1) Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 activitățile de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drivein“, „room-service“, livrare la client, ”take-away” etc.

7. (1) Este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafa

Cum, cine și în ce condiții primește indemnizație de somaj tehnic după 1 iunie
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii in contextul actual- buna ziua, in luna aprilie anul curent, angajatorul m-a trimis ... oana.cris oana.cris Buna ziua, In luna Aprilie anul curent, angajatorul m-a trimis in somaj tehnic pana in luna Iunie inclusiv. In luna Iulie, m-a scos si m-a bagat in preaviz, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic iunie 2020 Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As vrea sa stiu daca a aparut vreo noutate din punct de vedere legislativ,pentru prelungirea somajului tehnic de la data de 01.06.2020,in conditiile ... (vezi toată discuția)
Decontare 41.5% oug 92/2020 nicoleta.mantu1 nicoleta.mantu1 Pentru o societate Horeca-restaurante care a beneficiat de somaj tehnic pentru intreruperea activitatii si care incepand cu 1 iunie 2020 cand s-au deschis ... (vezi toată discuția)