1. O nouă etapă de ralaxare pentru afaceri. Începând de azi, cel puțin teoretic, spațiile interioare ale restaurantelor, barurilor și cafenelelor, precum și cinematografele și sălile de spectacole, pot fi redeschise în condiții stricte. Însă condițiile exacte, ce vor fi incluse în două ordine distincte de ministru, încă n-au fost oficializate.
2. A doua sesiune ordinară a Parlamentului din anul 2020. Astăzi începe oficial cea de-a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, iar redacția noastră a pregătit, cu această ocazie, o sinteză cu cele mai importante proiecte care ar putea deveni legi. Printre altele, sunt modificări ce țin de relațiile de muncă, evaziunea fiscală, contractele de prestări de servicii și nu numai.
3. Mai multe informații în declarația 394. Începând cu operațiunile derulate de azi, la completarea declarației fiscale 394 trebuie semnalat faptul că există tranzacții cu persoane afiliate. Termenul de depunere al declarației 394 pentru septembrie este 30 octombrie 2020.
4. Până pe 10 septembrie ar trebui să devină accesibile ajutoarele din Ordonanța Kurzarbeit. Ordonanța de urgență a Guvernului 132/2020, care face referire la programul Kurzarbeit și la alte forme de ajutor pentru angajatori, profesioniști și zilieri, a primit ieri norme oficiale de aplicare. Totuși, în maximum zece zile trebuie stabilite, prin ordin al ministrului muncii, modelele documentelor necesare la decont.
5. Noul an școlar începe pe 14 septembrie și părinții își pot lua din nou libere plătite de la muncă. Mai precis, este vorba de o nouă ordonanță de urgență, care permite părinților să ceară aceste libere în condițiile în care școlile sunt închise din cauza epidemiei sau activitatea școlară se derulează online. Companiile trebuie să fie conștiente că lipsa unor salariați, din motivele respective, le poate afecta activitatea.
6. Ultima zi de stare de alertă? Este o întrebare pe care ne-o tot punem din iunie 2020 încoace, pentru că Guvernul are voie să prelungească starea de alertă numai cu câte 30 de zile. Ultima zi a stării de alertă va fi 14 septembrie 2020, însă având în vedere media zilnică a numărului de noi infectări cu coronavirus, apreciem că sunt șanse mari să avem o nouă prelungire.
7. Din 16 septembrie, o obligație nouă pentru clădirile care se contruiesc. Este vorba, mai precis, de echiparea clădirilor noi, pentru care se va obține certificatul de urbanism după data de 15 septembrie 2020, cu sisteme de climatizare (încălzire sau răcire) cu autoreglarea temperaturii.
8. Termen-limită pentru conectarea caselor de marcat la sistemul de monitorizare al Fiscului. 30 septembrie 2020 este ultima zi în care marii contribuabili mai au timp să-și conecteze casele de marcat cu jurnal electronic la internet și la sistemul de monitorizare al Fiscului. Totodată, până atunci trebuie depusă la Fisc o declarație de către marii contribuabili care au case de marcat ce nu pot fi conectate la internet, care vor fi folosite mai departe offline.
9. A doua tranșă la impozitele locale. Ultima zi a lunii curente reprezintă al doilea termen anual pentru plata impozitelor locale pe clădiri, terenuri și vehicule. De obicei, primul termen e stabilit pentru 31 martie, însă anul acesta a fost prelungit, din cauza epidemiei de coronavirus, până la 30 iunie.
10. Trebuie să apară listele cu salariile bugetarilor. Mă refer la o obligație prevăzută de Legea salarizării bugetare, conform căreia instituțiile și autoritățile publice trebuie să arate, de două ori pe an, ce salarii au persoanele plătite din banii statului. Primul termen anual a fost 31 martie, iar al doilea este 30 septembrie.
11. Raportările contabile semestriale. În fine, ultima zi a primei luni de toamnă este și termenul-limită pentru întocmirea și depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2020. În mod normal, acestea se depuneau în cursul lunii august, dar anul acesta s-a stabilit termenul-limită în septembrie din cauza epidemiei de coronavirus.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată în primele zile ale lunii. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).