De ce avem două acte normative și care e contextul de aplicare al celor două?
Legea nr. 19/2020: zilele libere plătite se acordă pentru supravegherea copiilor, "în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu", precum și "pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență".
OUG nr. 147/2020: zilele libere se acordă tot pentru supravegherea copiilor, "în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, și având în vedere hotărârile comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București".
Diferența este destul de clară între cele două - legea are un spectru mult mai larg de aplicare, pe când ordonanța are în vedere doar situația actuală, a pandemiei de COVID-19, precum și scenariile avute în vedere de autorități în privința școlilor și grădinițelor, care ar putea presupune chiar închiderea temporară a unităților, dacă apar cazuri de coronavirus. Și Legea 19 ar fi putut fi folosită ca bază legislativă pentru aceste zile libere, în continuare, însă Guvernul a preferat să vină cu un act normativ nou (caz clasic de supralegiferare, inutilă), care prevede, în mare, cam aceleași lucruri cu legea. La acest moment, având în vedere că OUG-ul este nu doar un act mai recent, dar și specializat pe situația actuală, este clar că aceasta e cea care se aplică, iar la Legea nr. 19/2020 nu ne mai putem uita momentan.
Vor putea funcționa ele simultan? Da, dacă ne imaginăm situația în care, de pildă, în decembrie condiții meteo extrem de nefavorabile împiedică timp de câteva zile bune copiii dintr-o anumită localitate să se ducă la școală, atunci pentru părinții celor mici va deveni aplicabilă Legea nr. 19/2020, care prevede acordarea de libere plătite părinților pentru situațiile în care cursurile se suspendă din cauza condițiilor meteo.
Ce oferă cele două părinților?
Pentru părinți, nu există mari diferențe între ce oferea Legea 19 în primăvară și ce oferă această ordonanță acum: o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (care a ajuns anul acesta la 5.429 de lei), sumă care se supune însă impozitării. Au dreptul la aceste zile libere (angajatorii nu se pot opune) cei care au copii mai mici de 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară.
Condițiile de acordare a zilelor libere sunt aproximativ aceleași
E obligatoriu ca celălalt părinte să nu beneficieze, la rândul său, de zile libere pentru același motiv - se va duce, de asemenea, o declarație pe propria răspundere care să ateste acest lucru. Zilele libere nu se vor acorda în caz de concediu de odihnă/fără plată ori dacă raportul de muncă e suspendat din cauza întreruperii temporare a activității.
Există însă o mare diferență între cele două acte normative. Spre deosebire de lege, ordonanța le dă dreptul și celor care pot lucra de la domiciliu să ceară aceste zile libere plătite pentru a supraveghea copiii.
Din perspectiva angajatorului...
Angajatorul va plăti indemnizația salariatului și apoi va cere decontarea banilor de la stat. Practic, lucrurile sunt stabilite în același mod și în ordonanță cum sunt în lege. Angajatorul nu se poate opune acordării acestor zile libere, altfel riscând amenzi de până la 20.000 de lei (între 1.000 și 2.000 de lei pentru fiecare salariat care ar fi avut dreptul la acele zile). Angajatorul va trebui să primească de la salariatul părinte care solicită zile libere plătite mai multe acte: o cerere întocmită de salariatul în cauză și o declarație pe proprie răspundere făcută de celălalt părinte care rămâne în câmpul muncii, o copie a certificatului de naștere al copilului sau a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap. Nu avem încă o procedură și modele de acte pentru ordonanță însă.