În cadrul unui webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium, pe tema cercetării disciplinare la locul de muncă, Adriana Radu, partener la Radu Opriș, a explicat de ce un angajator nu poate elimina din câmpul muncii un salariat cercetat disciplinar, decât după încheierea procedurii. Întreaga discuție poate fi urmărită de abonații premium, în contul de pe site-ul avocatnet.ro.
Posibilitatea suspendării contractului de muncă pe perioada cercetării disciplinare nu mai este valabilă din anul 2016, de când Curtea Consituțională a României a considerat o astfel de măsură ca fiind neconstituțională. Așadar, de patru ani, opțiunea angajatorului de a suspenda contractul de muncă al unui salariat cercetat disciplinar nu mai există, Curtea considerând această procedură ca fiind o restrângere exagerată a dreptului constituţional la muncă.
"În trecut (...) se putea, odată cu inițierea cercetării disciplinare să se suspende și contractul individual de muncă. Și asta era o opțiune care era extrem de utilizată de către angajtori pentru că, de obicei, dacă începe o cercetare disciplinară nu-i prea bine (...) că sigur e o problemă cu salariatul respectiv", a explicat Adriana Radu.
Cu alte cuvinte, oricât de multe probleme ar cauza un angajat la locul de muncă, până ce nu se încheie cercetarea disciplinară, salariatul respectiv trebuie să rămână în cadrul firmei și să beneficieze de toate drepturile de care benficiază și colegii lui.
Potrivit Codului muncii, pentru aplicarea unei sancțiuni disciplinare e nevoie de o cercetare disciplinară în acest sens. În cadrul acestei cercetări disciplinare, angajatul respectiv trebuie să fie convocat la o discuție, printr-un document scris. Pentru această convocare nu există un termen definit în lege, pentru că diferă de la caz la caz, însă este recomandat ca o astfel de procedură să nu fie făcută în grabă și neglijent, pentru că acest lucru poate fi atacat în instanță de salariat.
Adriana Radu a explicat că legea prevede respectarea unui termen rezonabil, lăsând fiecare angajator să stabilească acest termen. Cu toate acestea, specialistul a precizat că ar fi de preferat ca angajatului să-i fie acordate măcar două zile pentru a se prezenta la convocare.
În privința etapelor ce ar trebui parcurse în cadrul unei cercetări disciplinare, legea prevede efectuarea următorilor pași: întocmirea unei sesizări scrise cu privire la săvârșirea faptei, decizia internă de instituire a comisiei de cercetare, convocarea scrisă a salariatului, cercetarea propriu-zisă (întâlnirea cu comisia de cercetare), raportul comisiei de cercetare, emiterea deciziei de sancționare.
După cum spuneam mai sus, o cercetare disciplinară care nu trece prin aceste etape poate fi atacată foarte ușor în instanță de către salariat.