Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.281/2020 a modificat conținutul Declarației 394 privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA și obligă firmele, prin această modificare, începând cu declararația pe septembrie (termen luna viitoare) să semnalizeze tranzacțiile cu persoane afiliate (persoanele afiliate sunt descrise în acest material, așa cum sunt prevăzute de Codul fiscal).
"Noua modificare adusă formularului 394 vine din necesitatea autorității fiscale de a cunoaște companiile care desfășoară tranzacții cu părți afiliate pe teritoriul național. Este lesne de înțeles de unde aceasta nevoie, intrucât nu puține au fost cazurile în care companiile care au desfășurat tranzacții cu părți afiliate au denaturat profitul raportat, prin utilizarea unui preț inferior prețului de piață", potrivit Mădălinei Bădescu, Tax Manager Accace România.
Obligația se rezolvă ușor în declarație, întrucât presupune simpla bifare a unei căsuțe cu DA/NU ( s-au făcut sau nu tranzacții cu persoanele afiliate în perioada de raportare vizată de formular).
Ca exemple de persoane afiliate menționăm soții și rudele până la gradul al III-lea inclusiv, dar și tranzacțiile între o persoană juridică și o persoană fizică ce deține minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acelei persoane juridice ori dacă o controlează în mod efectiv. Câteva aspecte practice pe acest subiect ne oferă recent cei de la Saga Software: "O persoană fizică este acționar unic într-o firmă, iar soția acționar în altă firmă și între cele două firme se derulează tranzacții. Firma soțului emite facturi de servicii către firma soției. În acest caz cele două firme sunt entități afiliate, iar tranzacțiile dintre cele două firme se vor trata ca atare".
Dar ce se întâmplă dacă, nu neapărat din rea-credință, ci din neglijență se omite semnalarea acestor tranzacții între persoanele afiliate, adică dacă la completarea D394 se bifează NU în loc de DA. Potrivit specialistei, Fiscul ar putea avea două abordări față de contribuabil, una fiind aplicarea unei amenzi pentru nefurnizarea informațiilor privitoare la activitatea desfășurată - o abordare însă relativ extremă.
"În cazul în care se efectuează o declarare eronată în cadrul declarației informative 394 consider că, în practică, ar putea apărea două abordări:
(i) Emiterea unei dispoziții de măsuri privind corectarea declarației, în cazul în care în urma unei inspecții fiscale se determină că entitatea în cauză avea obligația de a bifa DA în cadrul formularului, întrucât desfășura tranzacții locale cu persoane afiliate, dar a bifat NU
sau
(ii) Aplicarea art. 336, alin (1), lit h) din Codul de Procedura Fiscală, care prevede că vor constitui contravenții «nefurnizarea la termen de către contribuabil/plătitor a informațiilor periodice solicitate de organul fiscal potrivit art. 59», respectiv «contribuabilul/plătitorul este obligat să furnizeze periodic organului fiscal central informații referitoare la activitatea desfășurată”.
Menționez că această abordare ar fi destul de agresivă din punctul meu de vedere, dar contribuabilii ar trebui să o aibă în vedere în momentul în care completează formularul 394", ne-a explicat Mădălina Bădescu, Accace.
Sancțiunea prevăzută pentru această contravenție este amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.
Comentarii articol (1)