Proiectul de lege face referire la plătitorii de impozit pe profit, plătitorii de impozit micro și plătitorii de impozit specific. Toate aceste firme, dacă au profit net la final de an, vor fi obligate să-l împartă și cu salariații.
„Din profitul net realizat pentru un anumit exercițiu financiar anual, conform situațiilor financiare anuale aprobate, angajatorul are obligația de a distribui salariaților, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului și celorlaltor drepturi bănești prevăzute de lege și de contractele individuale și colective de muncă aplicabile, o parte din acel profit net realizat”, scrie în documentul ce trebuie aprobat de Parlament ca să se aplice.
Totuși, angajatorul va trebui să împartă numai 7,5% din profitul net și numai cu salariații care sunt la firmă de cel puțin 12 luni. Vechimea asta de un an va trebui să fie neîntreruptă, cu excepția cazurilor în care e vorba de întreruperi cauzate de concediul de incapacitate temporară de muncă, concediul de îngrijire a copilului bolnav sau alte motive neimputabile salariaților.
Prin excepție, prin contractele colective de muncă se vor putea stabili un procent mai mare de 7,5% (dar nu mai mult de 25%) și o vechime mai mică sau mai mare de 12 luni (dar nu mai mult de 24 de luni).
„Din cota stabilită (...), o cotă de 80% este destinată împărțirii tuturor salariaților eiligibili (...) în mod egal pentru perioade egale lucrate în unitate, iar 20% este destinată împărțirii numai salariaților mai performanți sau tuturor dar în cote diferențiate în funcție de performanțele profesionale ale salariaților așa cum au rezultat din evaluările profesionale periodice efectuate conform prevederilor Codului muncii sau din propunerile făcute de superiorii ierarhici, conform prevederilor contractelor colective de muncă aplicabile, a contractelor individuale de muncă și regulamentului intern al unității”, este explicat în proiect.
Banii dați salariaților din profitul net al companiei vor fi considerați, fiscal vorbind, venituri salariale pentru care care se datorează impozit pe venit, însă nu și contribuții sociale. Plata banilor se va face la data plății salariilor sau la data plății ultimei tranșe a salariilor aferente lunii în care este termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale pentru anul în care s-a înregistrat profit net.
În plus, firmele care împart salariaților din profit vor beneficia de anumite facilități fiscale.
Regulile sunt gândite să se aplice din anul de după apariția proiectului în Monitorul Oficial. De exemplu, dacă proiectul ar deveni lege oficială anul acesta, s-ar aplica din 2021. Însă primele plăți din profitul net către salariați ar fi făcute, cel puțin teoretic, abia în anul 2022 (pentru anul 2021).
În momentul de față, profitul unei firme, care se dă sub formă de dividende, poate fi împărțit către asociați, de exemplu.
În altă ordine de idei, Codul fiscal permite firmelor să inițieze programe de tip „stock option plan”. Mă refer la programe prin care firmele acordă salariaților, administratorilor sau directorilor proprii dreptul de a cumpăra acțiuni la preț preferențial. Totodată, există și posibilitatea împărțirii gratuite a acțiunilor (de exemplu, pentru a răsplăti vechimea la firmă).
Practic, asta înseamnă că și în prezent salariații pot deveni acționari la firma la care lucrează, ca să primească o parte din profitul net. Însă vorbim de ceva pur opțional pentru firmă. Ceea ce prevede proiectul de la Senat ar fi obligatoriu pentru angajatori.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.