avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi banesti

buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu o informatie referitor la drepturile banesti oferite de angajator in urma disponibilizarilor.
Conform contractului colectiv de munca sunt specificate in functie de vechimea in unitate, un anumit nr de salarii.
Anual angajatii sunt supusi unui proces de evaluare, in urma caruia se acorda un bonus de performanta.
Eu ca angajator sunt obligat de codul muncii sa le acord angajatilor disponibilizati din motive ce nu tin de ei, si acest bonus pro-rata?
Daca da, se aplica si pentru cei ce au ales sa plece cu acordul partilor, dar ca si consecinta al aceluiasi proces de restructurare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 24 Octombrie 2012
,,Acest bonus pro-rata" de care amintiti dvs. este prevazut in contractul colectiv de munca, nu in Codul Muncii. Deci se acorda doar in conditiile prevazute de contractul colectiv de munca existent in unitatea respectiva.
Obligatia de a acorda acel bonus subzista numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului , in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.
In principiu, salariile compensatorii pot fi acordate numai in cazul concedierii pentru motive acre nu tin de persoana salariatului.
In contractul colectiv de munca este specificat cu titlu de exceptie si cazul acordarii bonusului pentru persoane concediate pentru inchideri operationale sau externalizari de serviciu, asa cum este cazul pus de mine in discutie. Citez paragraful respectiv in totalitate:

"Prin exceptie, pentru salariatii care in luna platii bonusului anual de performanta (aprilie 2013), se pensioneaza, se afla in concediu de maternitate, sunt concediati pentru inchideri operationale sau externalizari de servicii se va acorda bonusul de performanta pentru perioada lucrata in anul pentru care a fost facuta evaluarea, conform principiului pro-rata in functie de performanta individuala si performanta societatii."

Dupa cum se poate observa textul este discutabil, eu interpretez astfel:

Pentru angajatii concediati pentru inchideri operationale sau externalizari de servicii se va acorda bonusul de performanta pentru perioada lucrata in anul pentru care a fost facuta evaluarea, conform principiului pro-rata. In functie de numarul de luni lucrate in anul pt care se face evaluarea.

Am rugamintea sa comentati, vi se pare corect acest punct de vedere?
Mie unul mi se pare corect punctul dvs de vedere privind interpretarea clauzei din ccm ...
freeelis a scris:

Mie unul mi se pare corect punctul dvs de vedere privind interpretarea clauzei din ccm ...


Asadar chemarea in judecata pentru neplata bonusului prevazut in paragraful prezentat este pertinenta si sunt sanse de castig pentru aceasta cauza . ?

Alte discuții în legătură

Bonus de performanta Flav Flav Salut, Ma intereseaza o informatie legata de bonusul de performanta. Sunt pe cale sa semnez un nou contractde angajare cu o companie si in contract am un ... (vezi toată discuția)
Drepturi si obligatii itomos itomos Buna ziua! Va rog sa ne consiliati cu privire la urmatoarele aspecte de dreptul muncii. 1. In cadrul contractului individual de munca, noi avem ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic - influente asupra concediului de odihna pe anul urmator marcu_elena2000 marcu_elena2000 Buna ziua,va rog foarte mult sa-mi explice si mie cineva cum este afectat concediul de odihna pe anul urmator,in privinta zilelor de c.o. acordate,daca in ... (vezi toată discuția)