Buna ziua,va rog foarte mult sa-mi explice si mie cineva cum este afectat concediul de odihna pe anul urmator,in privinta zilelor de c.o. acordate,daca in acest an am avut o perioada de somaj tehnic cu respectarea OUG 28/2009.
Si totodata va rog sa-mi spuneti daca se poate prevede ceva anume in CIM care sa contracareze afectarea zilelor de c.o.. VA MULTUMESC anticipat si va rog un raspuns cat se poate de repede,inca o data multunesc.
Ar fi cateva articole care sa va ajute in codul munci astfel:
Art. 108. [definiţia legală a timpului de muncă]
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) abrogat
Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti; d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detaşării.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului. Art. 53. [ întreruperea activităţii angajatorului ]
(1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Avand in vedere prevederile spuse mai sus se poate concluziona ca perioda de soamj tehnic nu trebuie sa afecteze nr de zile de concediu de odihna.
Pentru mai multa acuratete acest lucru se poate stipula in Contractul colectiv de munca, prin intocmirea unui act aditional sau poate mai simplu se poate emite o decizie de catre conducere in acest sens.
Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Intreruperea temporara a activitatii este o cauza de suspendare a c.i.m. ... suspendarea avand ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
Parerea mea : aceasta perioada afecteaza numarul de zile de CO.
1. Nefiind specificat in lege nimic in acest sens, sunt de parere ca problema trebuie reglementata prin CCM la nivel de unitate sau prin intelegere intre angajator si angajat.
2. Avand in vedere ca majoritatea angajatorilor folosesc ilegal "somajul tehnic" (adica salariatii lucreaza efectiv in aceasta perioada) si beneficiaza pe nedrept de facilitatile OUG 28/2009, cred ca nici nu ar trebui sa aiba nesimtirea sa considere aceasta perioada ca nefiind efectiv lucrata si sa acorde CO mai putin.
3. Oare cine ar trebui sa controleze respectarea prevederilor OUG 28/2009?
Cred ca trebuie reglementata aceasta situatie prin Regulamentul Intern sau CCM ... la cata nesimtire exista printre unii angajatori cred ca vor merge pe punctul meu de vedere (sunt mai putini bani la indemnizatia de CO ;))