Prețul apartamentelor va scădea cu 5-10% în medie la nivel naţional, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş, estimează specialiștii de pe piața imobiliară. 40% dintre ei cred că volumul de tranzacţii imobiliare va scădea pentru toate tipurile de proprietăţi, la fel ca și prețul chiriilor, relevă datele unui studiu despre impactul Covid-19 asupra piaţei imobiliare, realizat la nivel european, potrivit Agerpres.
Piața imobiliară va suferi scăderi pe toate segmentele, potrivit studiului: preţul vânzărilor, preţul închirierilor, dar şi volumul tranzacţiilor.
În România, specialiştii estimează o scădere medie de 5-10% a preţului de vânzare pentru apartamente, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş.
La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiştii în imobiliare estimează scăderi ale preţurilor tot de 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, unde se prevede o creştere între 2-5% a preţului la case.
Mai mult de jumătate dintre turiştii care şi-au petrecut vacanţa pe litoralul românesc au folosit voucherele emise de stat
Hotelurile de la mare care au rămas deschise și în septembrie sunt ocupate în continuare în proporție de aproximativ 80%. Peste jumătate din turiști au plătit cu vouchere de vacanță. Unele tichete au rămas nefolosite de anul trecut, iar autoritățile le-au prelungit termenul de valabilitate.
În acest sezon estival au fost cu 30% mai puţini turişti faţă de anul trecut. Hotelierii spun că fără cazările cu voucher de vacanță, ar fi intrat în colaps.
Dumitru Ivănescu, administrator hotel 3 stele: Abia pe 20 iulie a început să-și dea drumul și am avut un grad de ocupare de 8o%, dar contribuția cea mai mare, într-adevăr, au adus-o voucherele de vacanţă.
Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia: Am avut o perioadă de început foarte grea, foarte grea. Din martie până-n iunie când și la touroperatori vânzările au scăzut din cauza pandemiei, dar după aceea am avut o revenire puternică.
Lumea este pe cale să pășească într-o nouă eră, se arată într-o analiză realizată de experții Deutsche Bank. Fenomenul globalizării, care a creat creșterea economică rapidă din ultimii 40 de ani, se va termina, iar noua era va fi caracterizată de o etapă de „dezordine” accentuată.
Analiștii Deutsche Bank argumentează că 2020 va reprezenta începutul unui nou superciclu structural. Astfel de evenimente „modelează tot, de la economii, la prețurile activelor, politică și felul nostru de viață”.
Echipa, condusă de Jim Reid, preconizează o „Eră a Dezordinii” care este accelerată, dar nu produsă, de noul coronavirus. Această nouă era va reprezenta începutul prăbușirii activelor globale și creșterea datoriilor la nivelul guvernelor și corporațiilor.
Comentarii articol (1)