Mai precis, OUG 92/2021, care a înlocuit zilele trecute regimul vechi al deșeurilor, prevede la articolul 17: „Producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri (...) introduc colectarea separată cel puțin pentru hârtie, metal, plastic și sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 și pentru textile”.
Pentru nerespectarea obligației, persoanele fizice vor risca amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, iar persoanele juridice - de la 20.000 la 40.000 de lei.
În momentul de față, producătorii și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat numai deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă.
Numai autoritățile locale au, actualmente, obligații în legătură cu deșeurile din textile. Mai precis, acestea trebuie să asigure spații pentru colectarea lor separată prin containere speciale. În acest caz, colectarea textilelor trebuie să se facă fără a impune costuri persoanelor care vor să scape de ele.
Textilele sunt încadrate la categoria deșeurilor municipale care sunt colectate de la populație, alături de hârtie, sticlă, metale, plastice, biodeșeuri, lemn, ambalaje, echipamente electrice și electronice sau baterii, printre altele.