Obligația de a colecta separat textilele a fost scadentă la începutul acestui an - până la 1 ianuarie, autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor Bucureștiului trebuia să implementeze colectarea separată și a acestor deșeuri, iar tot până la această dată le revenea și producătorilor și deținătorilor de deșeuri să înceapă colectarea separată a textilelor, așa cum reiese din OUG 92/2021 și din Legea 101/2006. Practic, asta înseamnă că nu ar mai trebui să aruncăm, de la 1 ianuarie, textilele la un loc cu alte tipuri de deșeuri și cu atât mai puțin alături de deșeurile menajere. În ce măsură găsim containere speciale în acest scop e însă o chestiune ce ține de implementarea la nivel local - dacă în unele zone containerele deja au apărut, în altele nu.
„Producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri (...) introduc colectarea separată cel puțin pentru hârtie, metal, plastic și sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 și pentru textile”. În caz contrar, aceștia riscă amenzi între 5.000 și 60.000 lei (amenda maximă a fost majorată la început de 2023, deoarece inițial era de 40.000 lei). Concret, asta înseamnă că textilele nu mai pot fi arunate amestecat cu alte tipuri de deșeuri, așa cum e cazul plasticului, hârtiei, sticlei și metalului.
Primăvara trecută, Mircea Fechet, ministrul mediului, spunea că firmele pot să ceară fonduri de la stat pentru reciclarea deșeurilor textile. „La fel ca în cazul celorlalte fracţii reciclabile, deșeurile textile trebuie să ajungă într-o unitate de tratare, iar din acest motiv (şi nu numai din acest motiv), prin Administraţia Fondului pentru Mediu avem o linie de finanţare din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 220 de milioane de euro - linie care poate finanţa până la 75% din cuantumul unei investiţii. Nu ne limităm doar la un anumit tip de material reciclabil. Bineînţeles că vom accepta la finanţare inclusiv acei procesatori, acei reciclatori care vor gestiona şi fracţia textilă”, a spus ministrul la acea vreme, citat de Agerpres.
Textilele sunt încadrate la categoria deșeurilor municipale care sunt colectate de la populație, alături de hârtie, sticlă, metale, plastice, biodeșeuri, lemn, ambalaje, echipamente electrice și electronice sau baterii, printre altele.
Comentarii articol (0)