Cei mai recent, astăzi, printr-un comunicat remis redacției noastre, BCR a anunțat că are solicitări deschise pentru noul program de creditare cu garanții de la stat - Noua Casă. Acum câteva zile, ING făcea un anunț similar.
Noua Casă e reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2020, are și norme de aplicare deja. Prin comparație cu programul Prima Casă (gândit esențialmente ca un program social, mai ales dacă ne amintim că a venit pe fondul ultimei crize financiare care a zguduit destul de mult și piața imobiliară din România), noul program are multe condiții deosebit de avantajoase pentru achiziții pe bani mult mai mulți ca până acum - noul program stabilește că se vor acorda credite garantate de stat de până la 140.000 de euro, în funcție de tipul de locuință achiziționat.
Ca toate ordonanțele, OUG 129, cea care conține noul program, a ajuns în Parlament pentru a fi aprobată ori respinsă prin lege. Deloc surprinzător, Senatul deja a spus nu voinței guvernamentale și a respins ordonanța. Prin urmare, la deputați a ajuns acum în analiză o lege de respingere a OUG nr. 129/2020. Deputații au, desigur, ultimul cuvânt în materie. Dar dacă și ei vor respinge ordonanța, atunci programul Noua Casă nu va mai putea da înainte.
De ce respinge Parlamentul ordonanța? Printre altele, și pentru că aduseseră deja un program care să înlocuiască Prima Casă, dar care nu a apucat să se aplice, pentru că Guvernul nu i-a dat norme de punere în aplicare și a preferat să modifice voința parlamentară din programul O familie, o casă și să vină cu un program propriu.
Practic, dacă se abrogă Noua Casă, atunci Guvernul nu are altă variantă decât să vină cu norme de punere în aplicare pentru programul O familie, o casă, așa cum a fost gândit de Parlament să se aplice. Or, asta înseamnă perioade suplimentare de timp pentru punerea în mișcare.
Util: Pentru o scurtă comparație a celor trei programe (Noua Casă, O familie, o casă și Prima Casă) puteți citi acest material.
Comentarii articol (0)