ACCES PREMIUM
De ce premium?
Plafonul de 300.000 de lei, pentru scutirea firmelor mici de TVA, poate fi aplicat până în 2024
Plafonul actual de 300.000 de lei, în funcție de care se aplică scutirea de TVA pentru companii, poate fi folosit în România până la finele anului 2024, conform unei decizii recente a autorităților europene. Concret, țara noastră trebuie să ceară aprobarea autorităților europene pentru a aplica acest plafon de scutire de TVA, iar măsura ar fi expirat în prima zi a anului 2021 dacă Guvernul nu cerea o prelungire.
Articolul continuă mai jos
Contribuabilii care se încadrează într-un anumit plafon pot aplica un regim special de scutire de TVA, așa cum scrie la articolul 310 din Codul fiscal. Din 2018, plafonul este de
88.500 de euro și este stabilit prin raportare la cursul de schimb de la data aderării României la Uniunea Europeană. Echivalentul în lei al plafonului este de
300.000 de lei.
Plafonul de scutire de TVA se aplică numai cu aprobarea autorităților europene, care se dă pe o perioadă limitată. Astfel, din moment ce plafonul actual era autorizat numai până la 31 decembrie 2020, Guvernul a făcut demersurile necesare pentru a obține o prelungire. Prelungirea măsurii până la
31 decembrie 2024 a fost oficializată joia trecută prin
Decizia Consiliului UE 1.260/2020, ceea ce înseamnă că firmele rămân în continuare scutite de TVA dacă au afaceri sub 300.000 de lei.
Mai precis, contribuabilii a căror cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară acestui plafon pot aplica regimul de scutire de TVA. În caz contrar, regimul TVA este obligatoriu.
Chiar dacă o persoană impozabilă poate aplica regimul scutirii de TVA, aceasta este liberă să treacă oricând la regimul normal de taxă. O entitate nou-înființată poate aplica scutirea de TVA dacă declară o cifră de afaceri anuală estimată sub plafonul de scutire, fără să opteze pentru regimul normal de taxare.
Dacă plafonul de scutire este egalat sau depășit, compania trebuie
să ceară înregistrarea în scopuri de TVA în zece zile de la egalarea sau depășirea plafonului. Data atingerii sau depășirii plafonului este considerată a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depășit, iar regimul de scutire se aplică până la data înregistrării pentru scopuri de TVA.
De ce există acest plafon de scutire de TVA? Conform deciziei Consiliului UE,
„măsura de derogare este o măsură de simplificare care reduce obligațiile în materie de TVA pentru o serie de întreprinderi mici. De asemenea, măsura degrevează administrația fiscală de sarcina de a monitoriza colectarea unui volum redus de venituri de la un număr mare de întreprinderi mici”.
Practic, păstrarea actualului prag de scutire de TVA este o modalitate prin care Guvernul susține că se economisesc resursele statului și se reduce evaziunea fiscală. Plus că micile companii sunt scutite și ele de multe bătăi de cap (mai puțină birocrație și costuri de conformare mai reduse).
Plafonul de scutire de TVA a fost
majorat, cel mai recent, în cursul anului 2018 - de la 65.000 de euro (220.000 de lei) la 88.500 de euro (300.000 de lei).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.