Practic, Ordonanța de urgență nr. 92/2021, apărută joi în Monitorul Oficial nr. 820 și prin care a fost stabilit noul cadru legal al regimului deșeurilor, a introdus obligații noi pentru operatorii economici din sectorul agroalimentar. Mai exact, după cum apare în document, indiferent de forma de organizare, aceștia trebuie:
- să ia măsuri pentru reducerea generării de deșeuri alimentare în cadrul producției primare, al prelucrării și fabricării, al comerțului cu amănuntul și al altor tipuri de distribuție de produse alimentare, al restaurantelor și al serviciilor de alimentație, precum și al gospodăriilor;
- să încurajeze donațiile de produse alimentare și alte forme de redistribuire pentru consumul uman, acordând prioritate uzului uman față de hrana pentru animale și față de prelucrarea ulterioară în produse nealimentare.
Operatorii din sectorul alimentar trebuie să raporteze anual autorității administrației publice centrale cu atribuții în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, după caz, măsurile adoptate și progresul înregistrat.
Ordonanța stabilește și sancțiuni pentru cei care nu se vor conforma noilor reguli. Concret, pentru nerespectarea obligației de raportare, firmele pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Chiar dacă actul normativ a intrat deja în vigoare, sancțiunile se vor putea aplica de luna viitoare, respectiv din data de 25 septembrie 2021.
Măsurile privind reducerea generării de deșeuri alimentare sunt menite atingerii “obiectivului de dezvoltare durabilă al Organizației Națiunilor Unite referitor la reducerea cu 50 % a deșeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel mondial, în rețeaua de comerț cu amănuntul și la consumator, și referitor la reducerea pierderilor de produse alimentare în lanțurile de producție și distribuție până în 2030”, așa cum apare în OUG.
Este de menționat faptul că aceste schimbări nu sunt singurele ce vizează legislația privind gestionarea deșeurilor. Mai exact, prin același OUG, autoritățile au stabilit ca, până în 2025, firmele care produc deșeuri să colecteze separat textilele, altfel riscă amendarea, și, totodată, interzicerea arderii deșeurilor colectate separat.
Comentarii articol (0)