Din păcate, după cum reiese din unele discuții deschise în forumul avocatnet.ro, uneori cei ce o încasează nu o trimit celuilalt părinte, ci și-o însușesc:
,,Fostul meu soț lucrează în Germania cu contract de muncă legal și primește alocație pentru fetița noastră. L-am întrebat de ce nu ii da fetei acei bănuți sau să ii cumpere cele necesare, iar el mi-a răspuns că și-a cumparat casă și banii din alocație i-a folosit ca avans. La scurt timp mi-a adus o foaie în limba germană de la Kindercasse să o semnez spunând că face transfer să primesc eu alocația, dar când am tradus cu google scria că confirm în mod irevocabil că fostul soț mi-a transferat banii din alocație în perioada 2016-2018 și nu i-a folosit în folos propriu. În mod clar are intenția de a înșela. Îmi puteți spune, vă rog, ce trebuie să fac în aceasta situație și căror instituții trebuie să mă adresez pentru a recupera drepturile copilului.''
În acest context, redacția noastră a adresat Ministerului Muncii și Protecției Sociale câteva întrebări referitor la demersurile pe care le pot face, din România, cei care se află în astfel de situații, la care am primit următoarele răspunsuri:
1. Ce trebuie să facă un părinte din România pentru ca alocația europeană să fie virată în contul său?
,,Părintele din România poate sesiza instituția din UE care plătește alocație fostului soț/concubinului, iar această instituție poate efectua plata în contul părintelui din România care se ocupă efectiv de creșterea copilului.''
2. Care sunt riscurile pentru părintele din UE care încasează alocația dar nu o trimite în România și unde ar trebui reclamată o astfel de situație?
,,(...) părintele din Romania poate sesiza Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială sau Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, care vor sesiza instituția competentă din celălalt stat membru al UE.
Urmare sesizărilor de mai sus, părintele care încasează alocația pentru copil în celălalt stat membru al UE și nu trimite acești bani copilului, nu va mai încasa acest beneficiu în contul personal, ci suma va fi transferată în contul părintelui din România care îngrijește copilul.''
Cei aflați într-o asemenea situație pot depune sesizările și, totodată, solicitarea de virare a alocației europene în contul personal, prin poștă, direct la sediile autorităților menționate mai sus sau printr-un formular on-line, pe site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.
Comentarii articol (0)