Întrebarea utilizatorului avocatnet.ro: (…) tatăl celor doi copii nu ii va mai trimite mamei banii pe care ii tot trimitea pana acum (1600 de euro), va trimite doar diferența alocației pe care cei doi copii o primesc de la statul german. Așadar, poate mama să susțină în acest caz că-și poate crește cei 2 copii cu alocația din Romania si cu diferența de alocație pe care o primește din Germania?
Răspunsul specialistului
Avocata Gabriela Gerber, membră a baroului București: Alocația e alocație, pensia e pensie. Pensia nu se plătește scăzând alocația. Cele două se cumulează, fiind dreptul copiilor si nu dreptul tatălui de a diminua veniturile la care copii au dreptul.
În acest context, am rugat-o pe Gabriela Gerber să dezvolte subiectul, astfel încât cei ce sunt puși în asemenea situații să înțeleagă atât care sunt drepturile copiilor, cât și ce pot face când pensia de întreținere a fost diminuată (voit sau nu) cu suma acordată de statul UE ca alocație. Iată ce ne-a spus specialistul:
Titular al dreptului la alocaţia de stat este exclusiv copilul
Alocația de stat reprezintă o formă de ocrotire a statului, acordată tuturor copiilor, fără discriminare. Temeiul legal de acordare în țara noastră îl reprezintă Legea nr 61/1993 republicată, cu modificările și completările ulterioare și al Normelor metodologice de aplicare.
O astfel de alocație este instituită în toate statele UE și principiul este același: Titular al dreptului la alocaţia de stat pentru copii este exclusiv copilul.
Apoi, obligația de întreținere dintre părinți și copii este reglementată de art. 499 și art. 525 din Codul civil. Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major (de regulă la 18 ani), dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, cu condiția dovedirii stării de nevoie.
Prin urmare, părintele rezident în străinătate care încasează o alocație pentru copii de la statul de rezidență nu are dreptul de a o opri pentru sine, nu are dreptul de a o scădea din pensia de întreținere și, mai ales, nu are dreptul de a transmite doar alocația fără a mai plăti pensia de întreținere legal stabilită. Aceste drepturi nu se confundă, nu se exclud unul pe celălalt (din contră, se cumulează) și nu se pot compensa, fiind instituite în considerarea unor argumente legale și morale, având debitori diferiți (statul, în cazul alocației, respectiv părintele care datorează pensia de întreținere – n. red.).
Când în practică se întâmplă acest lucru, celălalt părinte are dreptul de a sesiza autoritatea care acordă alocația pentru a fi sistată/virată direct în contul său.
În cazul în care unul dintre părinți nu își execută obligația de întreținere legală și are rezidența în altă țară, celălalt părinte (în calitate de reprezentant legal al minorului) poate transmite cererea de obținere a pensiei de întreținere în baza Regulamentului (CE) nr. 4/2009, Convenției de la Haga din 2007 sau Convenției de la New York din 1956, prin intermediul Ministerului român al Justiției dacă debitorul locuiește într-un din statele membre ale UE, contractante la Convenția de la Haga din 2007 sau la Convenția de la New York din 1956.
Totodată, în țara noastră a fost adoptată Legea nr. 36/2012 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente și decizii ale Consiliului Uniunii Europene, precum și instrumente de drept internațional privat în domeniul obligațiilor de întreținere.
Ministerul Justiției a fost desemnat autoritatea centrală română transmițătoare care transmite cererile prevăzute la art. 53 și 56 din Regulament.
În calitate de autoritate centrală română, Ministerul Justiţiei cooperează cu autorităţile centrale din statele membre ale Uniunii Europene sau cu cele internaţionale şi colaborează cu instanţele judecătoreşti, executorii judecătoreşti, avocaţii, notarii, mediatorii, precum şi cu orice alte instituţii şi autorităţi române cu atribuţii în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 4/2009 şi a Convenţiei de la Haga din 2007.
După primirea cererilor, Ministerul Justiției le trimite, spre competentă soluționare, autorității sau instituției care deține datele cu caracter personal, baroului competent teritorial, Camerei Executorilor Judecătorești sau, după caz, instanței judecătorești competente.
Pe subiectul alocația europeană pentru copii, redacția noastră a adresat, anul trecut, o serie de întrebări Ministerului Muncii și Protecției Sociale. În urma răspunsurilor oferite, s-au clarificat alte două probleme ridicate de utilizatorii forumului: ce se poate face când alocația europeană la care are dreptul copilul e însușită de părintele nerezident și dreptul la alocație europeană al copiilor din concubinaj sau cu părinți despărțiți.
Notă: pentru o informare prealabilă privind nelămuririle legislative, cititorii noștri pot pune întrebări în forumul avocatnet.ro, acolo unde specialiști din diverse domenii ajută zilnic, gratuit, sute de persoane cu probleme legale.
Comentarii articol (0)