In cazul in care debitorul are domiciliul intr-unul din statele parte 1 la Conventia de la New York si numai se cunoaste domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, Ministerul Justitiei poate incepe demararea formalitatilor pentru obtinerea pensiei de intretinere.
Dosarul pentru obtinrea pensiei de intretinere se depune la Ministerul Justitiei. Acesta trebuie sa contina o serie de acte, plus o cerere tip regasita in anexa 1 si o procura tip (a se vedea anexa 2).
Conventia din 1956 mentioneaza: Prezentarea cererii catre autoritatea transmitatoare
"1. In cazul in care un creditor se afla pe teritoriul unei parti contractante, denumita in cele ce urmeaza statul creditorului, iar debitorul se afla sub jurisdictia unei alte parti contractante, denumita in cele ce urmeaza statul debitorului, primul poate sa adreseze o cerere unei autoritati transmitatoare a statului unde se afla, pentru a obtine pensia de intretinere din partea debitorului.
2. Fiecare parte contractanta informeaza secretarul general asupra mijloacelor de proba cerute in mod normal in sprijinul cererilor de pensie de intretinere de catre legea institutiei intermediare, asupra conditiilor in care acestea trebuie sa fie prezentate pentru a fi admisibile si asupra celorlalte conditii impuse de catre aceasta lege.
3. Cererea trebuie sa fie insotita de toate documentele pertinente si mai ales, daca este cazul, de o procura care autorizeaza institutia intermediara sa actioneze in numele creditorului ori sa desemneze o persoana imputernicita sa actioneze in numele creditorului; cererea va fi, de asemenea, insotita de o fotografie a creditorului si, daca este posibil, de o fotografie a debitorului.
4. Autoritatea transmitatoare ia toate masurile posibile pentru ca cerintele legii statului institutiei intermediare sa fie respectate; sub rezerva dispozitiilor acestei legi, cererea cuprinde urmatoarele date:
a) numele si prenumele, adresa, data nasterii, cetatenia si profesia creditorului, precum si, daca este cazul, numele si adresa reprezentantului sau legal;
b) numele si prenumele debitorului si, in masura in care creditorul are cunostinta, adresele sale succesive din cursul ultimilor cinci ani, data sa de nastere, cetatenia si profesia sa;
c) o expunere detaliata a motivelor pe care se intemeiaza cererea, obiectul acesteia si orice alte date pertinente privind mai ales resursele si situatia familiala ale creditorului si debitorului."
Cererea si procura se adreseaza catre autoritatea centrala a statului parte la Conventia de la New York (in functie de domiciliul celui obligat la pensia de intretinere-anexa 4 autoritati intermediare). Toate documentele din dosar se trimit atat in limba romana, cat si in limba oficiala a statului unde se trimite dosarul. Nu sunt acceptate simple fotocopii. Dupa actele originale se executa fotocopii care se legalizeaza la notariat si se traduc de catre traducatorii autorizati.
Daca nu se cunoaste domiciliul celui in cauza creditorul urmeaza sa se adreseze cu o cerere, la care se anexeaza o copie a sentintei, Biroului National Interpol din cadrul Inspectoratului General de Politie Bucuresti.
NOTA AvocatNet:
anexat se gaseste si textul integral al Conventiei din 1956.
NOTE:
1 Africa Centrala, Algeria, Argentina, Australia, Austria, Barbados, Belarus, Belgia Bolivia Bosnia-Hertegovina, Brazilia, Burkina Faso, Cambodgia, Cehia, Chile, China, Cipru, Columbia, Croatia, Cuba, Danemarca, Dominica, Ecuador, Estonia, Filipine, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Guatemala, Haiti, Insulele Capului Verde, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Macedonia, Maroc, Mexic, Monaco, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Niger, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda, Pakistan, Polonia, Portugalia, Romania, Salvador, Slovacia, Slovenia, Spania, Sri Lanka, Suedia, Surinam, Tunisia, Turcia, Ungaria, Uruguay, Vatican, Yugoslavia
Comentarii articol (0)