„Dacă la începutul anului discutam despre efectul pandemiei ca un eveniment ulterior situațiilor financiare, iată că acum trebuie să ne concentrăm un pic mai mult atenția asupra situației economice a societății. Și să analizăm puțin fiecare categorie din balanță, astfel încât să ne asigurăm că apreciem pe o bază prudentă și raportăm mai departe utilizatorilor de informații exact situația completă asupra activității societății.
În funcție de impactul asupra activității societății, acolo unde au fost reduceri de activitate sau societățile n-au mai avut posibilitatea să desfășoare activitate în această perioadă, vom înregistra în contabilitate deprecieri de imbilizări corporale, deprecieri de stocuri și creanțe. Evident, trebuie să ne așteptăm că toate aceste deprecieri se înregistrează în contabilitate pe seama unor cheltuieli și, pe fondul scăderii veniturilor din vânzare, pot duce la pierderi semnificative. Așadar, la final de an, în bilanțul contabil vom avea scăderi în valoarea activelor și, desigur, poate creșteri ale datoriilor”, a explicat Anișoara Nicolaev.
În continuare, analizăm succint fiecare dintre aceste trei categorii.
1. Imobilizări
Pentru imobilizări, trebuie să analizăm aducerea lor la nivelul valorii de inventar. Foarte important este, în acest caz, ca firma să apeleze la serviciile unui evaluator.
„Trebuie să ne gândim, în cazul imobilizărilor, și să analizăm aducerea lor la nivelul valorii de inventar. Cum facem asta? Prin înregistrarea unei amortizări suplimentare în cazul în care se constată o depreciere ireversibilă sau prin constituirea ori suplimentarea ajustărilor pentru depreciere, în situația în care se constată o depreciere reversibilă a acestora. (...) Ar trebui să ne gândim și să sfătuim managementul să apeleze la un evaluator, care să evalueze care este situația certă a imobilizărilor în această perioadă”, a spus specialista.
Referitor la decizia de a înregistra sau nu în contabilitate deprecierile pentru imobilizări, accounting managerul de la Finexpert a venit cu câteva indicii pentru contribuabili:
„Câteva indicii ca să putem recunoaște dacă este cazul sau nu să înregistrăm în contabilitate aceste deprecieri pentru imobilizări. Trebuie, în primul rând, să analizăm dacă societatea respectivă se află într-o zonă geografică grav afectată (atunci, poate neutilizarea unor instalații de producție sau restrângerea activității ar duce la înregistrarea în contabilitate a acestor deprecieri). De asemenea, dacă ne-au scăzut perspectivele de vânzare sau dacă mi-au fost blocate vânzările, iarăși este un motiv de luat în calcul pentru asta. Desigur, cazul HORECA e binecunoscut tuturor - aici, trecerea în conservare a unor imobilizări corporale clar va duce la înregistrarea în contabilitate a deprecierilor. Și poate să ne gândim la uzura fizică a activului din cauza utilizării peste capacitatea normală. Și aici mă gândesc la societățile care au produs foarte mult în această perioadă materiale sanitare sau dezinfectanți.”
Tratament contabil:
- Amortizarea se calculează în funcție de durata de utilizare economică - stabilită prin politica internă și aprobată de management.
- Amortizarea se calculează pe baza valorii de intrare/reevaluate și metoda consecventă pentru toate activele similare.
- Amortizarea nu încetează atunci când activul nu este utilizat din cauza reducerii parțiale sau totale a activității care include utilizarea acestuia.
- Pentru imobilizările corporale trecute în conservare, entitatea recunoaște pe seama cheltuielilor perioadei contravaloarea ajustărilor aferente acestora:
- permanente (cheltuieli cu amortizarea)
Cont debit Cont credit 6811 „Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizărilor” = 281 „Amortizări privind imobilizările corporale”
- provizorii (cheltuielile cu ajustările pentru depreciere)
Cont debit Cont credit 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea imobilizărilor” = 291 „Ajustări pentru deprecierea imobilizărilor corporale”
2. Stocuri
Referitor la stocuri, Anișoara Nicolaev a vorbit despre inventarierea acestora și apoi despre stabilirea valorii lor:
„În cazul stocurilor, trebuie să facem un inventar clar și e necesară inventarierea stocurilor pentru validarea existenței lor. Mai departe, trebuie evaluate cu această situație a pandemiei, ca să vedem care este situația exactă a lor. În măsura în care valoarea contabilă a stocurilor este mai mare decât valoarea de inventar, valoarea stocurilor trebuie diminuată până la valoarea realizabilă. Ulterior, constituim în contabilitate o ajustare pentru depreciere.
În cazul stocurilor, ar trebui să ne gândim dacă sunt stocuri fără mișcare, dacă sunt stocuri care ne-au expirat în această perioadă sau dacă avem stocuri de marfă care se află în depozit de multă vreme și pentru care posibilitatea de valorificare este redusă ori chiar inexistentă la acest moment, din cauza pandemiei. Să cuantificăm aici impactul din sectoarele afectate de criză, unde activitatea a fost închisă sau redusă semnificativ, și să ne concentrăm atenția și asupra costului de producție, care poate că a crescut foarte mult din cauza pandemiei (...). Toate acestea duc la înregistrarea în contabilitate a unei deprecieri.”
Tratament contabil:
- În măsura în care valoarea contabilă a stocurilor este mai mare decât valoarea de inventar, valoarea stocurilor se diminuează până la valoarea realizabilă netă, prin constituirea unei ajustări pentru depreciere.
Cont debit Cont credit 6814 „Cheltuieli de exploatare privind deprecierea activelor circulante” = 39x „Ajustări pentru deprecierea stocurilor și producției în curs de execuție”
3. Creanțe
În cazul creanțelor, specialista a subliniat că este foarte important ca orice firmă să caute să vadă ce clienți au datorii la ea și ce sume trebuie încasate. O monitorizare permanentă a creanțelor este recomandată:
„În cazul creanțelor, e foarte important să analizăm ce sume avem de încasat în această perioadă și să nu așteptăm lucrul acesta până la sfârșitul anului. La sfârșitul anului oricum facem acel inventar care este obligatoriu din punct de vedere legal și atunci toată lumea trimite confirmări de sold și validează creanțele. Însă e important să le monitorizăm în permanență și să ne asigurăm că nu rămânem cu datorii neîncasate. Eventual, poate e bine să renegociem anumite clauze contractuale.”
Anișoara Nicolaev a punctat că firmele pot recunoaște ajustări pentru deprecierea creanțelor și în cursul exercițiului financiar. Aceasta este o noutate care poate încă n-a ajuns la toți contribuabilii:
„Ce aș mai vrea să adaug aici, ca element de noutate, este faptul că entitățile au posibilitatea să recunoască ajustări pentru deprecierea creanțelor și în cursul exercițiului financiar, nu doar la sfârșitul anului, cu fiecare ocazie a raportărilor periodice întocmite. De reținut că această recunoaștere trebuie aplicată consecvent de la o perioadă de raportare la alta.”
Tratament contabil:
- Evaluarea la inventar a creanțelor se face la valoarea lor probabilă de încasare, iar diferențele constatate în minus între valoarea de inventar și valoarea contabilă se înregistrează în contabilitate pe seama ajustărilor pentru deprecierea creanțelor.
- Pentru creanțele incerte, trebuie să se constituie ajustări pentru pierderea valorii.
I. Înregistrare creanțe incerte sau în litigiu
Cont debit Cont credit 4118 „Clienți incerți sau în litigiu” = 4111 „Clienți”
II. Înregistrare ajustare pentru depreciere creanțe
Cont debit Cont credit 6814 „Cheltuieli de exploatare privind deprecierea activelor circulante” = 49x „Ajustări pentru deprecierea creanțelor” - Scoaterea din evidență a creanțelor prescrise: pe baza documentelor ce demonstrează că au fost întreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.
- Termen de prescripție de trei ani, conform Codului civil.
Comentarii articol (0)