În cazul din urmă, inspecția se face, așa cum scrie în actul normativ, „pentru fundamentarea și justificarea utilizării sumelor acordate de la bugetul general consolidat sub forma subvențiilor, transferurilor, alocațiilor sau a altor sume asimilate acestora, pentru subvenționarea unor produse sau susținerea unor activități”.
Modelele documentelor pe care le folosesc cei de la MFP atunci când fac inspecții economico-financiare sunt stabilite prin ordin de ministru. Acestea au fost înlocuite complet astăzi în baza Ordinului MFP 2.737/2020, fiind aduse mici modificări la vechile formulare și fiind introdus unul nou.
Astfel, de-acum se folosesc următoarele modele în cadrul inspecției economico-financiare:
- raport de inspecție economico-financiară;
- notă unilaterală;
- proces-verbal;
- raport de urmărire a îndeplinirii măsurilor dispuse;
- raport de verificare documentară prealabilă;
- notă de constatare;
- raport intermediar;
- proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor;
- dispoziție obligatorie emisă în baza prevederilor art. 22 alin. (1) din OUG 94/2011;
- dispoziție obligatorie emisă în baza prevederilor art. 21 alin. (3) din OUG 94/2011;
- sesizare penală;
- notă explicativă;
- invitație;
- declarație;
- adresă de solicitare de acte, documente, înscrisuri, evidențe, situații, informații necesare derulării acțiunii de inspecție economico-financiară.
„Organul de inspecţie economico-financiară efectuează la sediul său control documentar şi, în situaţia în care constată existenţa unor neconcordanţe sau necorelări în raportările operatorului economic faţă de reglementările legale, încheie raport de verificare documentară prealabilă. Acesta este actul de control premergător acţiunii de inspecţie economico-financiară la operatorul economic”, scrie în HG 101/2012.
Apoi, MFP înștiințează firma că urmează o inspecție economico-financiară prin transmiterea unui aviz.
„Inspecţia economico-financiară se desfăşoară, de regulă, în spaţiile de lucru ale operatorului economic. Operatorul economic trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu adecvat dotat cu logistica şi necesarul minim de birotică, în limita posibilităţilor acestuia, care să permită păstrarea în siguranţă a documentelor primite sau elaborate de către organele de inspecţie economico-financiară”, mai este explicat în hotărâre.