1. Aplicația poate fi găsită pe site-ul CNPP la zona de „Comunicare cu publicul” din bara de meniu. Din lista de opțiuni se alege „Depunere cereri și documente” și apoi „Persoane juridice”.
2. Apoi, se selectează opțiunea „Accidente de muncă și boli profesionale” și se deschide, practic, formularul online pe care trebuie să-l completeze angajatorul.
3. În cererea online, se alege motivul depunerii - solicitarea indemnizației de incapacitate temporară de muncă, a indemnizației pentru reducerea timpului de muncă sau a indemnizației pentru trecerea temporară în alt loc de muncă. Celelalte câmpuri disponibile se completează cu datele de identificare ale solicitantului și cele ale angajatorului, iar apoi se încarcă în formular documentele justificative.
4. În final, se completează un cod de securitate generat automat de formular și apoi se trimite cererea. Interacțiunea cu casele de pensii va continua apoi la distanță (și chiar în persoană, dacă este nevoie) în vederea aprobării cererii de decontare a indemnizațiilor.
Când se acordă indemnizațiile și cum
Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă și pentru trecerea temporară în alt loc de muncă, ce se acordă pentru accidentele de muncă și bolile profesionale ale salariaților, sunt reglementate de Legea 346/2002.
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se acordă atunci când un salariat este inapt din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Din aceleași motive se acordă indemnizația pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizația pentru reducerea timpului de lucru cu un sfert - practic, salariatul fie nu mai poate face munca sa obișnuită, fie o poate face, dar nu mai poate lucra o normă întreagă.
Indemnizațiile nu se cumulează între ele. Prima se acordă când salariatul nu muncește deloc, a doua se acordă numai dacă muncește în alt loc de muncă, iar a treia se acordă numai dacă muncește mai puțin decât de obicei.
Așa cum scriam mai sus, cele trei indemnizații sunt calculate și plătite inițial de angajator, urmând să fie recuperate ulterior de la casele teritoriale de pensii.
„Indemnizațiile se calculează și se plătesc de către angajatori și se recuperează de la casele teritoriale de pensii pe baza actelor justificative din sumele prevăzute pentru asigurarea la accidente de muncă și boli profesionale în bugetul asigurărilor sociale de stat. Recuperarea de către angajator a indemnizațiilor (...) se poate realiza după confirmarea caracterului de muncă al accidentului sau declararea bolii profesionale”, scrie în Legea 346/2002.
Baza de calcul a indemnizațiilor se determină ca medie a câștigurilor brute realizate lunar de salariat în ultimele șase luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
„Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului. Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgențelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului”, scrie în actul normativ, cu precizarea că indemnizația e suportată în primele trei zile de angajator și abia din a patra zi e suportată de către stat. Aceasta se acordă pentru maximum 183 de zile într-un an (cu posibilitatea prelungirii).
Referitor la celelalte două indemnizații, acestea reprezintă, practic, o completare a salariului brut diminuat al persoanei care trece pe alt post sau care muncește doar trei sferturi din programul său obișnuit. Așadar, cuantumul indemnizațiilor este egal cu diferența dintre media veniturilor din ultimele șase luni și venitul salarial brut realizat la noul loc de muncă sau prin reducerea timpului normal de muncă, dar fără a se depăși 25% din baza de calcul.
„Indemnizațiile (...) se acordă la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asigurătorului, pentru cel mult 90 de zile într-un an calendaristic, în una sau mai multe etape”, scrie în document referitor la cele două indemnizații.
Salariații sunt asigurați pentru accidente de muncă și boli profesionale în baza contribuției la muncă (cotă: 2,25%), pe care angajatorul o datorează lunar la stat.
Foarte important: În afară de indemnizația de incapacitate temporară de muncă pentru accidente de muncă și boli profesionale, există și indemnizația de incapacitate temporară de muncă pentru accidente nelegate de muncă și boli obișnuite (concediile medicale obișnuite). Aceasta din urmă e reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005. Așadar, există două tipuri de indemnizații de incapacitate de muncă, ce se acordă în funcție de legătura problemelor medicale cu activitatea profesională a salariatului.
Comentarii articol (0)