avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical cu cod 03 - accident de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical cu cod 03 - accident de munca

Buna ziua
Ma intereseaza cine plateste un CM cu cod 03 - accident de munca si daca certificatele medicale trebuiesc inregistrate la Casa Judeteana de Pensii. Mentionez ca in urma unui accident de munca am fost internat o luna si jumatate iar acum inca o luna si jumatate sunt la domiciliu cu fractura de bazin. Probabil ca voi merge la comisie pentru ca nu pot sa ma deplasez inca fara ajutor. Angajatorul este cu capital privat si mi se spune ca indemnizatia de concediu medical o suporta acesta si nu casa de sanatate unde am cotizat 35 ani.
Multumesc pentru raspuns
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 4 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea lucratorilor pentru accidente de munca si boli profesionale stabileste:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toate firmele cotizeaza obligatoriu, lunar, la fondul national unic gestionat de casele judetene de pensii. Din acest fond se platesc prestatiile si serviciile de mai sus.
-art. 33 (1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80 % din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(2) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate
temporară de muncă reprezintă 80 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor
medico-chirurgicale este de 100 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
-art. 34 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în cazul accidentului de muncă sau al bolii profesionale se suportă în primele 3 zile de incapacitate de către angajator, iar din a 4- a zi de incapacitate, din contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli
profesionale.

-art. 35 Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.
-art. 37 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă şi bolilor profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispoziţiilor
legale.
sotia mea sa accidentat la locul de munca si nu i se plateste concediul medical finca nu are 6 luni lucrat in aceasta fabrica.
intrebarea mea este legal ce se petrece?
NU este corect ....legea nu prevede ca stagiul de cotizare sa fie cumulat numai de la un singur angajator.

Legea 346/2002

art.19
(1) Baza de calcul al indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se determină ca medie a câștigurilor brute definite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, realizate lunar de către asigurat, din salarii sau venituri asimilate salariilor, în ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul al indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media câștigurilor brute realizate lunar de către asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizațiilor o constituie câștigul lunar brut realizat de asigurat în prima lună de activitate.
....

art.99
(1) Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 19 alin. (6):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor;
.....

art,100
(1) Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 99 alin. (1) și aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către personalul împuternicit/organelor de control din cadrul CNPP și ale caselor județene de pensii.
......

Prin urmare, puteti sesiza organele de control din cadrul C.N.P.P. și ale caselor județene de pensii
Daca evenimentul produs s-a cercetat de catre comisia desemnata de angajator, dosarul de cercetare a fost avizat de ITM si firma a inregistrat AM, angajatorul trebuia sa dea sotiei dvs. PV de cercetare AM si formularul FIAM de inregistrare AM. Aceleasi documente, angajatorul trebuie sa le depuna la CJP.
Angajatorul nu poate completa FIAM daca nu tine cont de concediile medicale primite de victima in urma evenimentului produs.
Nu mai postati discutii noi in cadrul unor discutii deschise anterior de catre alti utilizatori. Cei care doresc sa comenteze sunt nevoiti sa citeasca toata discutia anterioara si timpul este pretios.
Buna seara,
Am avut parte de un eveniment destul de ne plăcut recent m-am angajat la o firma pe post de agent in vânzări săptămâna trecut am fost trimis in delegația care sa soldat cu un accident rutier am fost tranportat la UPU după aceea internat pe secția de ortopedie. Pe când mam întors înapoi acasă am început demersurile pentru concediul de boala și tratament ( având fractura la picior și coaste ) am fost informat ca nu pot beneficia de concediu de boala deoarece nu am lucrați 6 luni din 12 luni pe lângă mi se anulat și foia medicală pe zilele de internate. Întrebarea, nu beneficiez de concediu de boala deoarece nu am 6 luni lucrați dar cu ani precedenți lucrați la alta firma și unde sau plătit indemnizațiile ce se întâmpla, de ce nu se poate calcula de acolo ? Acuma trebue sa plătesc și spitalizarea ? Am fost la CNAS am zis ca îmi plătesc cotizațiile pe 6 luni mi sa comunicat ca nu se poate, am auzit persoane Care au putut. Luând in calcul ca am fost plecat pt interes de serviciu cu mașina de serviciu nu se considera accident la locul de munca, fiind și in orele de lucru ora 16:00?
Mulțumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Baza calcul concediu medical cauzat de accident andad andad As dori sa stiu cum se calculeaza baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical cauzat de un accident de munca, pentru un angajat care a mai avut in ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a concediului medical in cazul bolii profesionale xetiv xetiv Buna Ziua! In luna Mai 2015,am fost operat de dubla hernie cervicala,unde mi s-au scos discurile si au fost inlocuite cu cage-uri.Am beneficiat de 270 zile ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate metropolitan life si fondul de la stat cnas. Pagubitul12 Pagubitul12 Buna seara, Compania la care sunt angajat are incheiata o asigurare de viata cu Metropolitan Life. Pe brosura este specificat faptul ca indemnizatia pentru ... (vezi toată discuția)