avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Baza calcul concediu medical cauzat de accident
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Baza calcul concediu medical cauzat de accident

As dori sa stiu cum se calculeaza baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical cauzat de un accident de munca, pentru un angajat care a mai avut in lunile anterioare producerii riscului, un concediu medical boala obisnuita?
Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca accident de munca, reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.
In veniturile brute realizate sunt incluse indemnizatiile pentru concediile medicale.
Este posibil ca baza de calcul a indemnizatiei sa o constituie venitul brut realizat pentru zilele lucrate + baza de calcul a contributiei de accidente de munca si boli profesionale (salariul minim proportional cu zilele de CM in loc de indemnizatia de CM pentru luna in care a avut concediu medical).
Aceasta ar fi interpretarea mea (care este total in detrimentul angajatului) din Legea 346/2002 art.19, Ord.450/2006 art.52 si Codul Fiscal art.296^5 alin.5 .
Multumesc si astept raspunsul dvs!
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 13:44, 10 Ianuarie 2014
Baza de calcul o reprezinta media veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare, inclusiv indemnizatia de concediu medical obisnuit.

Ordinul 450 /2006 avea urmatoarea prevedere:

ART. 52
(4) În cazul în care o persoană a beneficiat de drepturi de asigurări sociale (indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, de boli profesionale şi accidente de muncă; prestaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă; indemnizaţie pentru maternitate; indemnizaţie pentru creşterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav), baza de calcul o constituie media veniturilor salariale lunare brute la care s-a achitat contribuţia, respectiv media veniturilor stipulate în contractul individual de asiguare, pe baza căruia s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, obţinute după reluarea raporturilor de muncă sau de serviciu.


Acest alineat (4) a fost abrogat de Ordinul nr.213/2009:


ART. I
28. La articolul 52, alineatul (4) se abrogă.



Multumesc frumos !

M-am referit la art.52 alin(3) lit.a

(3) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă:
a) media veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni, anterioare manifestării riscului; în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza cărora s-a achitat contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;

Alineatul este cumva impartit in doua...in partea a 2-a se vb despre stagiul de cotizare mai mic de 6 luni ...fapt care m-a indus in eroare.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
andad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm accident de munca Radu Aura Radu Aura Rog sprijin pentru rezolvarea următoarei spete: angajat cu 01.08. are concediu medical cod indemnizatie 03 (acc.munca) din data de 22.08.Înainte de angajare ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical Sheba_ Sheba_ Buna ziua, [b]Avem urmatoarea speta[/b]: Angajata cu carte de munca pe perioada nedeterminata cu incepere din data de 25.02.2010 , salariu de baza 720 lei, ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul indemnizatiei concediu medical - accident de munca roxana_s roxana_s Buna ziua, Cum se calculeaza baza de calcul a indemnizatie pentru concediu medical accident de munca pentru un angajat care a mai avut in lunile anterioare un ... (vezi toată discuția)