Notă: Atunci când vorbim despre cumpărarea de vechime pentru pensie, ne referim, de fapt, la cumpărarea unui stagiu de cotizare, ce aduce venituri mai mari celor ce trec în rândul pensionarilor, dar nu asigură și ieșirea mai rapidă la pensie.
Mai exact, cei interesați „pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Așadar, perioada maximă pentru care se poate cumpăra vechime pentru pensie e de șase ani. Apoi, perioadele pentru care se poate plăti contribuția de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și cea a împlinirii vârstei standard de pensionare.
Pe de altă parte, încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii, pentru cumpărarea vechimii pentru pensie, este posibilă până la data de 31 august 2021, potrivit OUG 163/2020. Vechimea astfel cumpărată va putea fi folosită pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Când vine vorba de plata efectivă a contribuției de asigurări sociale, cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, pentru a plăti integral, într-o singură tranșă, sau în tranșe lunare, ambele variante fiind disponibile până la data de 31 august 2021.
Plata se poate face la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate, prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar.
În contractul de asigurare socială vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.
Pentru acest an, potrivit Codului fiscal, cotele de contribuții de asigurări sociale sunt:
- 25% - datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;
- 4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă;
- 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă.
Aceste condiții pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.
Comentarii articol (9)