Pentru a accesa mecanismul simplificat de eșalonare, datornicii vor trebui să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții:
- să depună o cerere la Fisc până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, la care se poate anexa o propunere proprie de grafic de eșalonare;
- să nu se afle în procedura falimentului;
- să nu se afle în dizolvare;
- să nu înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență (16 martie 2020), care sunt nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
- să nu li se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit Codului de procedură fiscală (dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost stinsă, condiția se consideră îndeplinită);
- să aibă depuse toate declarațiile fiscale pe care trebuie să le depună, în funcție de specificul afacerii lor (conform Ordinului Fiscului 3.725/2017). De asemenea, această condiție va putea fi îndeplinită până la momentul eliberării certificatului de atestare fiscală.
Certificatul de atestare fiscală va fi eliberat de Fisc din oficiu, în cel mult cinci zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de eșalonare a datoriilor acumulate în perioada dintre 16 martie și cel mult 22 decembrie 2020. Totodată, decizia de aprobare sau de respingere a eșalonării va fi emisă în același termen de cinci zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării datornicului.
Foarte important este că, pentru datoriile prinse în eșalonare, nu va începe sau, dacă a început, se va suspenda executarea silită, de la data comunicării deciziei prin care eșalonarea este aprobată. În plus, datornicii nu vor trebui să constituie garanții, ceea ce, în mod normal, ar îngrădi accesul lor la eșalonarea la plată prevăzută acum de Codul de procedură fiscală, apreciază specialiștii Deloitte România într-o opinie remisă recent redacției noastre.
Însă partea mai puțin bună este că datornicii vor plăti dobândă pentru datoriile eșalonate - 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, calculată începând cu data de 26 decembrie 2020.
Important! În termen de 15 zile, Fiscul va trebui să aprobe prin ordin procedura prin care se va acorda eșalonarea simplificată la plată și modelele actelor necesare în cadrul mecanismului. Asta înseamnă că ordinul trebuie emis până la 10 noiembrie 2020, mecanismul eșalonării urmând să devină accesibil abia după oficializarea respectivului document.
Din 26 decembrie 2020 se reiau, pentru datoriile fiscale neachitate, popririle bancare și calcularea dobânzilor și penalităților. Practic, acesta este contextul în care Guvernul a venit cu mecanismul eșalonării simplificate la plată, în ideea de a ajuta contribuabilii care încă au probleme financiare din cauza crizei.
Eșalonarea este doar una dintre măsurile fiscale incluse în OUG 181/2020.
Atenție! Mecanismul simplificat de eșalonare va fi accesibil abia după ce Fiscul va veni cu ordinul ce conține normele de aplicare și modelele de documente necesare.
Comentarii articol (0)