Restaurantele și cafenelele
Spațiile interioare ale restaurantelor și cafenelelor pot funcționa astfel:
- dacă incidența cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori - funcționare la 50% din capacitatea maximă a localului (inclusiv cele din hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare), numai în intervalul orar 06:00 - 23:00;
- dacă incidența cumulată, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori - funcționare la 30% din capacitatea maximă a localului (inclusiv cele din hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare), numai în intervalul orar 06:00 - 23:00;
- dacă incidența cumulată, în ultimele 14 zile, este mai mare de 3 la mia de locuitori - este permisă numai funcționarea localurilor din interiorul hotelurilor, pensiunilor și altor unități de cazare. Însă strict pentru persoanele cazate acolo.
Până acum, închiderea activităților se putea decide dacă incidența cumulată trecea de 1,5 la mia de locuitori, fără să existe pragul al doilea de 3 la mia de locuitori.
Referitor la terase, acestea pot funcționa în continuare, dacă mesele se distanțează la doi metri între ele și dacă la fiecare masă se așează maximum șase persoane din familii diferite. Barurile, cluburile și discotecile rămân închise momentan.
Cinematografele și sălile de spectacole/concerte
Spațiile interioare ale cinematografelor și sălilor de spectacole/concerte pot funcționa astfel:
- dacă incidența cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori - funcționare la 50% din capacitatea maximă a sălii;
- dacă incidența cumulată, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori - funcționare la 30% din capacitatea maximă a sălii.
Până acum, închiderea activităților se putea decide, de asemenea, dacă incidența cumulată trecea de 1,5 la mia de locuitori, fără să existe pragul de 3 la mie.
În cazul spectacolelor de tip drive-in, acestea sunt permise dacă incidența cumulată din ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. Spectatorii pot participa dacă în mașină sunt membri ai aceleiași familii sau dacă sunt maximum trei persoane din familii diferite. Desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este permisă numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori, dacă stau pe scaune distanțate la minimum doi metri între ele și dacă poartă mască facială. Dacă se depășește incidența de 1,5 la mie, activitățile acestea devin interzise.
Sălile de jocuri de noroc
Sălile de jocuri de noroc pot funcționa astfel:
- dacă incidența cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori - funcționare la 50% din capacitatea maximă a sălii;
- dacă incidența cumulată, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori - funcționare la 30% din capacitatea maximă a sălii.
Anumite focare se exclud din calcule
Foarte important de știut este că, atunci când se stabilește de-acum incidența la mia de locuitori din ultimele 14 zile, nu se mai iau în calcul focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.
Decizia de restricționare sau suspendare a activității se ia, la nivel de localitate, prin hotărâre a comitetului teritorial pentru situații de urgență, în baza analizelor direcțiilor teritoriale de sănătate publică. Măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, la finalul căreia se face o reevaluare.