Astfel, prin recenta OUG nr. 181/2020, în Codul fiscal, la articolul 76 (venituri din salarii și asimilate), unde sunt enumerate veniturile neimpozabile, au intrat, mai nou, și cheltuielile "suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19, din inițiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, în scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă".
Aceleași cheltuieli sunt enumerate și în articolul 142, în rândul sumelor ce nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor la pensii în cazul veniturilor salariale. Automat, măsura se aplică și pentru contribuția la sănătate, din moment ce Codul fiscal indică la această contribuție aceeași listă de la articolul 142.
Când au anunțat, săptămâna trecută, adoptarea măsurilor, Finanțele au subliniat că sunt deductibile integral, potrivit legii fiscale, în cazul impozitului pe profit, cheltuielile efectuate de angajator care sunt de natura veniturilor salariale, inclusiv cele reprezentând contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19. Pentru plătitorii de impozit micro însă legea nu permite deducerea cheltuielilor de natură salarială, ceea ce înseamnă că astfel de cheltuieli COVID-19 nu pot fi scăzute din baza de impozitare.
Pentru că lucrurile nu stau foarte diferit nici în cazul independenților, ordonanța a modificat în Codul fiscal și articolul 68, cu regulile de stabilire a venitului net din activități independente, determinat în sistem real, astfel încât aceste cheltuieli să fie deductibile: "Sunt cheltuieli deductibile contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID – 19 efectuate pentru contribuabil, cu scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfășurării activității, individual sau într-o formă de asociere, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii".
Decontarea cheltuielilor reprezentând contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19 se efectuează în baza documentelor justificative prin care sunt identificate persoanele care beneficiază de testare, inclusiv în cazul în care sumele respective sunt plătite direct de către angajat și decontate ulterior de angajator, prevedea nota de fundamentare alăturată proiectului care a devenit, luni, OUG 181/2020.