Oficializarea recentă a unei noi ordonanțe de urgență (OUG) în privința acordării de despăgubiri pentru încălcarea normelor de concurență a adus două modificări importante. Acestea ar trebui să facă mai ușoară obținerea de despăgubiri, de către firmele afectate de încălcarea regulilor de concurență, ajutându-le în special pe cele cu resurse limitate și care nu își permit așa de ușor asistență juridică. În esență, cele două modificări stabilesc prezumții de existență a prejudiciului, când au loc încălcări ale regulilor de concurență. Ceea ce înseamnă că firmele interesate să obțină daune vor trebui să demonstreze mai puține lucruri pentru a fi compensate pentru prejudiciile suferite din cauza încălcărilor dreptului concurenței, de către alte firme.
OUG nr. 170/2020 privind acțiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispozițiilor legislației în materie de concurență [...] a intrat în vigoare în 16 octombrie.
Printre altele, aceasta aduce două modificări importante cu privire la prezumțiile existenței unui prejudiciu suferit de firme și alte persoane, atunci când au loc încălcări ale dreptului concurenței - fie prin încheierea de acorduri anticoncurențiale, fie prin abuzarea poziției dominante.
Prima prezumție presupune
creșterea cu 20% a prețurilor unor produse sau servicii, atunci când au avut loc încălcări ale legislației concurenței, de tip cartel. „
Se prezumă că încălcările sub forma unor carteluri provoacă prejudicii constând în creșterea prețului produselor sau serviciilor vizate de cartel cu 20%. Autorul încălcării poate răsturna o astfel de prezumție”, este precizat în cadrul OUG nr. 170/2020.
Cu alte cuvinte, cineva care introduce o acțiune în instanță, pentru a obține despăgubiri din cauză că a cumpărat produse sau servicii de tipul celor de mai sus, va porni, din start, cu o prezumție că a existat un prejudiciu
în sensul creșterii cu 20% a prețului. Bineînțeles, dacă dorește să obțină despăgubiri mai mari (de exemplu, susține că prețul a crescut cu 30%), va trebui să demonstreze acest lucru.
Invers, dacă firma sau firmele chemate în judecată, pentru participare la o înțelegere de tip cartel, consideră că a avut loc o creștere mai mică de preț, va trebui să răstoarne prezumția, adică să dovedească ceea ce susține.
În acest caz, nouă nu este prezumția propriu-zisă, pentru că ea exista și în prevederile OUG nr. 39/2017 (vechiul act normativ ce reglementa acțiunile în despăgubire pentru încălcarea legislației din domeniul concurenței). Ce e inovativ e introducerea unui
cuantum fix, ce e prezumat.
A doua prezumție se referă la
presupunerea existenței unui prejudiciu, atunci când are loc un abuz de poziție dominantă. „
Se prezumă că încălcările sub forma abuzului de poziție dominantă provoacă prejudicii. Autorul încălcării poate răsturna o astfel de prezumție”, prevede OUG nr. 170/2020.
În acest caz, să zicem că o firmă achiziționa materie primă de la un furnizor împotriva căruia a fost emisă o decizie ce constata un abuz de poziție dominantă, pe piața unde era vândută materia primă respectivă. Cumpărătorul va trebui doar să își cuantifice pretențiile, pentru că existența prejudiciului este, oricum, prezumată. Bineînțeles, acest lucru va putea să fie răsturnat, de către furnizor.
Această prezumție este nouă, ea neexistând în prevederile OUG nr. 39/2017.
Comentarii articol (0)