Practic, dobânda se va calcula, pentru fiecare rată din graficul de eșalonare, începând cu data emiterii deciziei de eșalonare, însă nu înainte de data de 26 decembrie 2020. De ce? Pentru că din acea zi urmează să se calculeze din nou dobânzi și penalități pentru toate datoriile fiscale scadente.
Până când se va calcula dobânda? Aici există două variante: fie până la termenul de plată din grafic, fie, dacă acesta e ratat, până la data achitării ratei, dacă rata respectivă e plătită până la următorul termen din grafic. În cazul al doilea, articolul 8 din OUG 181/2020 prevede că se va aplica o penalitate suplimentară de 5% din:
- suma rămasă nestinsă din rata de eșalonare, reprezentând obligații fiscale principale și/sau obligații fiscale accesorii eșalonate la plată, inclusiv dobânzile datorate pe perioada eșalonării la plată;
- diferențele de obligații fiscale marcate și rămase nestinse după soluționarea deconturilor cu sumă negativă de TVA cu opțiune de rambursare.
Pe deasupra, trebuie precizat că datornicii vor plăti, pentru sumele prinse în eșalonarea simplificată, și o penalitate de întârziere de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere. Penalitatea se va calcula începând cu ziua următoare de după data scadenței și până la data emiterii deciziei de eșalonare la plată.
Dincolo de plata dobânzii, specialiștii atrag atenția că principalul avantaj al mecanismului simplificat stabilit prin OUG este faptul că nu trebuie constituite garanții. Asta spre deosebire de eșalonarea la plată prevăzută de Codul de procedură fiscală. Asta înseamnă că, chiar și cu dobânda stabilită, noul mecanism este mult mai atractiv și mai ușor de accesat decât cel din Cod.
„Poate cel mai important aspect la această nouă procedură este faptul că înlesnirea la plată se acordă fără a fi necesară constituirea de garanții. Această cerință, valabilă în procedura actuală, reprezintă principala barieră în accesarea facilității de eșalonare. Totuși, trebuie menționat că, pe perioada pentru care se acordă înlesnirea, contribuabilul va datora dobânzi pentru obligațiile fiscale eșalonate”, au explicat, într-o opinie remisă recent redacției noastre, Vlad Vatavu, manager taxe directe la Deloitte România, și Mircea Farcău, senior associate la Reff & Asociații.
Mecanismul simplificat este valabil pentru contribuabilii care au adunat datorii la stat (cel puțin 500 de lei pentru persoanele fizice și cel puțin 5.000 de lei pentru persoanele juridice) după momentul în care România a intrat în starea de urgență (16 martie 2020). Cererile se vor putea depune la Fisc până la 15 decembrie 2020, iar plata eșalonată se va putea face într-o perioadă de maximum 12 luni. Deși mecanismul din OUG 181/2020 e oficial, acesta trebuie să primească norme de aplicare, prin ordin al Fiscului, înainte să devină accesibil.