ACCES PREMIUM
De ce premium?
Eșalonarea simplificată va putea fi accesată chiar dacă datornicii deja au o eșalonare clasică în derulare
Mecanismul eșalonării simplificate la plată, pentru datoriile acumulate de contribuabili în timpul crizei coronavirusului, va putea fi accesat și în eventualitatea în care datornicii statului deja au în derulare o eșalonare clasică la plată. Așa prevede OUG 181/2020, actul care a introdus temporar eșalonarea simplificată în legislație.
Articolul continuă mai jos
„Debitorii care la data depunerii cererii de eșalonare la plată potrivit prezentului capitol (capitolul I din OUG 181/2020 - n. red.) au în derulare eșalonări la plată acordate potrivit Codului de procedură fiscală pot beneficia de înlesniri la plată potrivit prezentului capitol”, este punctat la articolul 12 din ordonanța amintită.
Referitor la ordinea de stingere a obligațiilor fiscale, este precizat că se aplică regula din articolul 165 al Codului de procedură fiscală. Adică ordinea este:
- ratele de eșalonare și/sau obligațiile fiscale de a căror plată depinde menținerea valabilității eșalonării la plată;
- sumele datorate în contul următoarelor rate din graficul de plată, până la concurența cu suma eșalonată la plată sau până la concurența cu suma achitată.
Totuși, Guvernul a stabilit că,
„dacă suma plătită de către debitor nu este suficientă pentru a stinge ratele din cele două grafice de eșalonare la plată, atunci se stinge, cu prioritate, rata aferentă celei mai vechi decizii de eșalonare la plată”. Așadar, o eșalonare clasică va avea prioritate în fața unei eșalonări simplificate, dacă aceasta este ordinea în care mecanismele sunt accesate.
Eșalonarea simplificată încă n-are norme de aplicare, însă acestea ar trebui să apară în următoarele zile, cel puțin teoretic. Mecanismul vizează eșalonarea pe maximum
12 luni a obligațiilor fiscale principale și accesorii care au devenit scadente începând cu data de
17 martie 2020, fără a constitui garanții. Mecanismul va fi accesibil pentru orice persoană fizică sau juridică ce a acumulat datorii (minimum 500, respectiv minimum 5.000 de lei) de când a început criza coronavirusului, dacă se va depune o cerere în acest sens până la
15 decembrie 2020.
Eșalonarea clasică este un mecanism pe care datornicii îl au la dispoziție oricând, el fiind prevăzut de multă vreme în Codul de procedură fiscală. Eșalonarea clasică se acordă pentru o perioadă de până la
cinci ani, dar numai dacă se instituie garanții. Fără garanții, mecanismul poate fi valabil maximum
șase luni. Datornicii pot accesa eșalonarea clasică dacă au, de asemenea, creanțe de cel puțin 500 de lei (persoane fizice) sau 5.000 de lei (persoane juridice).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)