Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Cei ce activează în domeniul agricol și care au avut de suferit din cauza secetei accentuate din acest an vor putea cere amânarea, până anul viitor, a plății ratelor la leasing-uri ori la creditele contractate cu bănci sau IFN-uri, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Agriculturii.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
La modul concret, proiectul de OUG stabilește că obligația de plată a ratelor se va putea suspenda, la cerere, cu până la nouă luni. Asta înseamnă că, dacă măsurile se vor aplica începând de luna viitoare, plata ratelor scadente aferente împrumuturilor se va putea amâna până-n august 2021.
Măsura amânării plății ratelor se va aplica “exclusiv fermierilor din sectorul producției primare de produse agricole ale solului, ale căror culturi au fost afectate de fenomenul meteorologic de secetă pedologică, indiferent de forma juridică de organizare”, după cum scrie în proiectul de OUG.
Faptul că fermierii au fost afectați de seceta din acest an va trebui demonstrat cu ajutorul unor procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole.
Amânarea plății ratelor la credite se poate face o singură dată și doar pentru cei care nu au restanţe sau pentru cei care le plătesc până la data la care fac solicitarea de amânare. De asemenea, suspendarea plății ratelor se va face, așa cum apare în proiect, “prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare, cu obligația plății dobânzii și comisioanelor”.
Potrivit motivației ce însoțește proiectul, „în lipsa acordării măsurilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, fermierii vor fi în imposibilitatea achitării ratelor scadente la creditele capital de lucru contractate de fermierii cu suprafețe calamitate de la instituțiile de credit și instituții financiare nebancare, precum și ratelor la leasing-uri”.
Chiar dacă acest proiect ar intra curând în vigoare, măsurile cuprinse nu se vor aplica imediat, deoarece, în cel mult 30 de zile de la acel moment, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet