Concret, persoanele fizice și firmele vor putea cere amânarea ratelor, în baza OUG nr. 70/2020, publicată în 14 mai în Monitorul Oficial și ale cărei măsuri se aplică deja, până pe 15 iunie 2020. De fapt, noua ordonanță a Guvernului stabilește, în contextul trecerii recente de la starea de urgență la cea de alertă, o serie de măsuri ce se vor aplica în următoarea perioadă, dar și prelungirea perioadei în care se aplică altele, inclusiv amânarea plății ratelor.
În esență, posibilitatea de a cere amânarea ratelor la credite îi scutește pe datornicii care îndeplinesc anumite condiții de plata imediată a datoriilor bancare. E vorba atât de ceea ce privește principalul, cât și de dobânzi și comisioane.
Amânarea poate fi obținută pentru cel mult nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. În același timp, cei care vor să profite de prevederile OUG 37/2020 trebuie să ia în calcul faptul că există și anumite dezavantaje, precum capitalizarea dobânzilor pentru toate tipurile de credite în afară de cele imobiliare.
O problemă pe care și-ar putea-o pune unii datornici este ce se întâmplă dacă aceștia au obținut, înainte de apariția OUG 37/2020, o amânare a plății ratelor, în conformitate cu normele interne ale băncii. Aceste persoane nu sunt dezavantajate (în ipoteza în care prevederile ordonanței le sunt mai favorabile), putând să solicite amânarea ratelor la bancă și în temeiul actului normativ menționat, cu respectarea termenului-limită, conform Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.
Atenție! Prelungirea de mai sus se face în acord cu creditorul, adică banca sau instituția financiară nebancară.
Desigur, băncile pot să accepte cereri de amânare și dincolo de noul termen, adică 15 iunie, dacă așa vor. Numai că aceste solicitări vor putea fi acceptate numai în condițiile impuse de bănci, din moment ce obligativitatea OUG 37/2020 nu va mai fi valabilă pentru cererile depuse după acea zi.
Comentarii articol (0)