ACCES GRATUIT
UPDATE: Oficial: Agricultorii afectați de seceta din 2023 pot beneficia, în acest an, de amânarea ratelor la credite sau leasing
Producătorii agricoli ce au avut de suferit din cauza secetei din 2023 pot cere băncilor sau instituțiilor financiare nebancare (IFN), până la finalul anului, amânarea plății restanțelor sau ratelor la contractele de credit ori de leasing, potrivit unei ordonanțe de urgență oficializate chiar azi.
Articolul continuă mai jos
Astfel, prin
Ordonanța de urgență nr. 4/2024, aplicabilă deja, Guvernul a stabilit unele
„măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, după cum apare chiar în titlul actului normativ.
Mai precis, măsurile stabilite de către Executiv permit agricultorilor, până la finalul anului, să ceară băncilor și IFN-urilor
suspendarea obligației de plată a restanțelor acumulate sau a ratelor scadente aferente contractelor de credit sau leasing, în cazul în care împrumuturile au fost contractate pentru susținerea activităților din agricultură și industrie alimentară.
Potrivit Ministerului Agriculturii,
„de aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022”.
Pot beneficia de această măsură producătorii agricoli, fără să conteze dacă e vorba despre persoane fizice ori persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, întreprinderi mici și mijlocii, societățile agricole, grupurile și organizațiile de producători, cooperativele agricole, organismele ori organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.
Ministerul precizează faptul că beneficiarii noii ordonanțe sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu bănci sau IFN-uri și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată anterior intrării în vigoare a măsurilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)