Dupa ce banca va aproba imprumutul, puteti sa veti surpriza ca in momentul primirii banilor, suma din cont era mai mica decat cea din contract. Consilierii bancari explica acesta diferenta ca provenind din comisionul de acordare, de 3%, care este inclus in valoarea creditului. Aceasta este una dintre multele capcane pe care le puteti evita doar citind contractul de cel putin trei ori. Si cerand scadentarul inainte de a semna contractul.
Zeci de tertipuri
Comisioanele de acordare reprezinta doar una dintre multiplele variante pe care le-au gasit bancile pentru a afisa dobanzi cat mai mici, in timp ce costurile reale ale imprumuturilor sunt umflate pe alte parti.
Din clasicele comisioane de administrare - un fel de dobanda perceputa lunar sau anual, care ar fi trebuit sa acopere costurile operationale ale bancilor, au aparut tot felul de derivate.
Printre cele mai nastrusnice se numara: comisionul de urmarire a riscului de la BCR, comisionul de management si risc de la Finansbak, comisionul de garantare de la CEC, comisionul de risc valutar de la Unicredit si clasicele comisioane pentru rezerva minima obligatorie de la Volksbank si Piraeus Bank.
Pe langa aceste taxe, in ofertele majoritatii bancilor apar tipuri de comisioane deja clasice: cele de analiza a dosarului (care nu sunt incluse in dobanda anuala efectiva - DAE), cele de acordare a creditului si comisioanele de administrare/gestiune.
Atentie la diferente!
In ceea ce priveste comisioanele clasice practicate la creditele de nevoi personale, trebuie sa deschideti bine ochii cand analizati ofertele bancilor, deoarece diferentele pot fi usturatoare.
La capitolul comisioane de acordare, primele locuri in topul celor mai mari costuri si le disputa Bancpost (unde nivelul comisionului poate ajunge si la 9,6%), Libra Bank si Daewoo Bank - cu 7%, Volksbank - cu 5,5%. La majoritatea bancilor, acest comision variaza intre 2% si 3%.
O alta sursa de costuri suplimentare o reprezinta comisioanele de analiza. De exemplu, la ING si Piraeus, faptul ca analistul se uita pe documentele necesare pentru un credit de nevoi personale va costa 50 de euro. La BCR, in cazul imprumuturilor Maxicredit, analiza dosarului costa 70 de euro.
Odata creditul aprobat, trebuie sa platiti comisioane de administrare. Acestea variaza de la zero la 0,5a pe luna din suma ramasa de rambursat.
Comentarii articol (0)