Legea nr. 282/2020 privind aprobarea OUG nr. 132/2020, oficializată în 9 decembrie, cuprinde două aspecte importante în privința indemnizației de 41,5% pentru profesioniști:
- pe de o parte, indemnizația se va acorda pe toată perioada stării de urgență/alertă/asediu plus încă trei luni ulterior ieșirii din starea de urgență/alertă/asediu (la fel ca mecanismul Kurzarbeit); actualmente, indemnizația nu e gândită să se aplice dincolo de ieșirea din starea de alertă;
- pe de altă parte, deputații au modificat în ipoteza de acordare a indemnizației, pentru similitudinea cu mecanismul Kurzarbeit, sintagma "în cazul reducerii temporare a activităţii" cu "în cazul reducerii timpului de muncă".
Modificarea premisei nu pare însă potrivită cu contextul profesioniștilor, fiind improprie. În cazul PFA-urilor, de pildă, nu este relevantă noțiunea de "timp de muncă".
Ce li se cere acum profesioniștilor să dovedească pentru a obține banii? În declarația pe propria răspundere pe care o dau PFA-urile și ceilalți profesioniști pentru a obține indemnizația de la stat, aceștia trebuie să precizeze: media încasărilor/veniturilor brute lunar din 2019, cuantumul indemnizației primite în perioada stării de urgență și cuantumul veniturilor sau încasărilor obținute după ce s-a terminat starea de urgență.
După apariţia legii de aprobare a Ordonanţei 132 în Monitor, Guvernul va trebui să adopte într-o lună de zile noile norme de aplicare pentru a reflecta modificările adoptate de Parlament. În ce măsură PFA-urile sau ceilalți profesioniști vor trebui să dovedească alte aspecte pentru beneficiul acestei indemnizații, raportat la ideea de reducere a timpului de muncă, rămâne de văzut cum se vor raporta cei din Executiv la noua premisă folosită de Parlament.
Trebuie să reamintim că, cel puțin una dintre condițiile actuale de acordare a indemnizației va dispărea, de anul viitor, iar Parlamentul nu a făcut nicio modificare în acest sens. Potrivit ordonanței, în 2020, indemnizația aceasta se acordă celor care au beneficiat de indemnizația din starea de urgență, cea pentru întreruperea activității. Dar numai în acest an, ceea ce înseamnă că, de la anul, mai multe PFA-uri vor putea, teoretic, să ceară indemnizația din OUG 132.